LMP: LMP: Az Ózon világnapja alkalmából – LMP

0
hirdetés


Szeptember 16-a minden évben az ózon világnapja, 1987-ben ezen a napon írták alá a Montreali Jegyzőkönyvet. Az ózonréteg elvékonyodása, az ózonlyuk kialakulása veszélyezteti a földi életet, élő környezetünket. A helyreállításhoz szükséges a politikai akarat itthon és globálisan is: kiépíteni és fenntartani a szükséges intézményrendszert.

Ha nincs a Montreali Jegyzőkönyv, akkor a Föld legnépesebb területei fölött 2050-re 50-70 %-os mértékben csökkent volna a bolygó UVB sugárzással szembeni természetes védelme, aminek hiányában tömeges sejtkárosodás, bőrrák, szürkehályog, növény- és állatfajok genetikai károsodása vagy kipusztulása következik be. A helyzet jelenleg úgy fest, hogy az évezred közepére esélyünk van az ózonréteg helyreállítására, de ehhez tartani kell mindenkinek magát a vállalásaihoz.

Köztudott, hogy az ózonvédelem és a klímavédelem szorosan összefügg: ezért követelünk klímavédelmet Magyarországnak, ezért kezdeményeztük a klímaválság kihirdetését, az ENSZ klímacsúcsa előtt pedig a parlament rendkívüli ülését kezdeményeztük, hogy megismerhessük a kormány vállalásait. Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi közösségnek vízióra, politikai akaratra és a hatékony fellépést lehetővé tevő eszközrendszerre van szüksége ahhoz, hogy változást érhessen el. Elvárjuk a kormánytól, hogy a szerdai rendkívüli ülésen számoljon be kötelezettségeiről és vállalásairól.

 

Hirdetés

LMP SajtóForrás: LMP