Gyermekvasutasokat avattak szombaton

0
hirdetés

Budapest, 2019. június 1.Ma tartották a budapesti Gyermekvasúton a 2018/2019. tanévben tanfolyamot elvégző gyerekek avatási ünnepségét.

Fogadalom

Szombaton 140 ifjú gyermekvasutas tett fogadalmat a hűvösvölgyi végállomáson. A tanév alatt ősszel és tavasszal is indult egy-egy négyhónapos tanfolyam, ahol a vasutas szakma alapjaival és a környék nevezetességeivel ismerkedhettek meg a gyerekek. Az ifjú vasutasokat Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, valamint Völgyesi Zsolt, a MÁV Zrt. általános és műszaki vezérigazgató-helyettese köszöntötte. Mindketten kiemelték, hogy a vasúttársaság, illetve a közlekedési ágazat jövőbeli szakember-utánpótlása számára az egyik legjobb alapot a Gyermekvasút nyújtja.

Fogadalmat tesznek a gyermekvasutasok

Hirdetés

Az ünnepségen bemutatták a Gyermekvasút történetéről készült kisfilmet, és több olyan jármű is felvonult, melyek az elmúlt időszakban estek át jelentős felújításon.

Völgyesi Zsolt, a MÁV Zrt. általános és műszaki vezérigazgató-helyettese köszöntőjét mondja.

A hűvösvölgyi állomás alsó szintjén, a gyermekvasutasok zászlófelvonási helyénél egy időkapszulát falaztak be, az elé elhelyezett emléktábla hirdeti: a csomagot a Gyermekvasút 100. évfordulóján, 2048-ban kell felnyitni. A fémdobozba fényképek, vonatjegyek, igazolványok, vasúti tankönyvek kerültek, illetve több üzenet várja majd a jövő gyermekvasutas nemzedékeit. Napjaink emlékeinek falba rejtésével folytatódik a hagyomány: idén tavasszal már ugyanitt felbontottak egy időkapszulát, melyet 1969 óta őrzött az állomásépület.

Az időkapszulába üzenetet helyez el Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára és Völgyesi Zsolt, a MÁV Zrt. általános és műszaki vezérigazgató-helyettese.

A Széchenyihegy és Hűvösvölgy közötti kisvasút első 3,2 kilométeres szakaszát 1948. július 31-én adták át. Az elmúlt 71 évben több mint tizenötezren voltak úttörő- vagy gyermekvasutasok. Jelenleg mintegy ötszázötven gyerek váltja egymást a szolgálatban.

Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese helyez el üzenetet az időkapszulába.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

Forrás: MÁV