Boszorkányok Szombathely felett

0
fotó: Mészáros Zsolt, wssz.hu

Május 11-én bemutatásra került a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Arthur Miller nagy sikerű drámája, A salemi boszorkányok Alföldi Róbert rendezésében.

Alföldi Róbert ismét nálunk rendezett, illetve rendezhetett. Ez az elmúlt hónapok híreit hallgatva nem is annyira magától értetendő. A tavalyi év Makrancos Katája után ismét az ő rendezésében került bemutatásra a tavaszi évad utolsó nagyszínpados előadása. És nem is akárhogyan, olyan „alföldisen”.

Arthur Miller 50es években írt drámájának története sokunk számára ismerős. A valós események alapján megírt mű a 17. században játszódik az amerikai Salem város körül. Erre az időszakra jellemző volt a boszorkányüldözés, a tömeghisztéria és a babonás meggyőződések. Ennél több alapkoncepció nem is kell egy remek dráma megírásához. Fiatal lányok boszorkánysággal vádolnak meg pár helyi asszonyt. Abban az időben, abban a közösségben és abban a hiedelemvilágban nem is kellett több az embereknek, hogy higgyenek nekik. Ez sokaknak kapóra jött a régi sérelmeik megtorlásáért. Tömeghisztéria tört ki. Mindenkinek volt félnie valója. A perek bebörtönzéssel és akasztással zárultak.

A dráma központi szálát egy szerelmi háromszög adja. John Proctor (Bányai Kelemen Barna), felesége (Bánfalvi Eszter) mellett szerelmi viszonyba kerül a helyi tiszteletes unkahúgával, Abigail Williams-szel (Fekete Linda). A titkos kapcsolatuk ugyan befejeződik, de a lány ezt nem tudja elfogadni. Így a barátaival az erdőben egy kis mágiához fordul azonban a helyi lelkipásztor, Parris tiszteletes (Mertz Tibor) észreveszi őket. A lányok erre megszállottként kezdenek viselkedni. Így a városba hívják Hale tiszteletest (Kálmánchelyi Zoltán) is, hogy űzze ki belőlük a gonoszat. Aztán megkezdődik a vádaskodás, a tömeghisztéria. Mindenki lehet vádoló és vádlott, mindenkinek van félni és rejtegetni valója. Abigail boszorkánysággal vádolja volt szeretője feleségét, hogy ezzel bosszút álljon rajta korábbi sérelmeiért. Proctor így elég kellemetlen helyzetbe kerül, viaskodik önmagával, a lelkiismeretével és a szívével is. Ezt a jellemfejlődést az őt megformáló Bányai Kelemen Barna kimagaslóan alakítja. Majd megkezdődnek a kihallgatások és a perek. És itt, az igazságszolgáltatás szakaszában felmerülnek olyan örökérvényű kérdések: Ha valamit többen állítanak igaznak, az attól igaz? Miért kell rémhíreket terjeszteni? Miért kell álhíreket gyártani? Miért kell álellenségeket keresni? A saját hatalmunk megtartása miatt? Itt politizálhatnánk, Alföldi is politizálhatna, de nem teszi, csupán elgondolkodtat. Ahogy teszi azt a kereszt, a címer és a vöröscsillag hármasával is. Apró kellékek nagy jelentőséggel. A perek ideje alatt Hawthorne bíró (Kenderes Csaba) próbál igazságot tenni. Nyomoz, kikérdez, vallat. De ez a hisztérián alapuló vádaskodás 19 akasztással és megannyi bebörtönzéssel ér véget. Valakinek a nevén kívül semmi mása nem marad.

A színpadkép a 190 perc alatt nem sokat változik, de minden apró tárgynak van szerepe, feladata. Láthatunk egy játszósarkot, egy konyhát, sok szobanövényt, egy kanapét, mindezt faburkolattal körbevéve. És a darab végére az is értelmet nyer, hogy mit keres a plafonon a diszkógömb.

A rendezőt ismerve megrázó, felkavaró, szívfacsaró jelenetekből nincs hiány. Aki látja a darabot, azoknak ezek a momentumok nem mennek ki könnyen a fejükből. Gondolok itt a slag és a kereszt alatti vallatásra, a kényszerített kielégítésre vagy a lányok katartikus egymásba fonódására. Ezek a részek adják a dráma 16-os karikás besorolását.

Szereplők:
John Proctor/Bányai Kelemen Barna

Elizabeth Proctor, John felesége/Bánfalvi Eszter 
Abigail Williams, Parris unokahúga/Fekete Linda 
Danforth, kormányzóhelyettes, a bíróság elnöke/Szerémi Zoltán 
Parris tiszteletes, salemi lelkipásztor/Mertz Tibor 
Hale tiszteletes, beverley lelkipásztor/Kálmánchelyi Zoltán 
Hawthorne, bíró, a bíróság ügyésze/Kenderes Csaba 
Mary Warren, Proctor szolgálója/Hartai Petra 
Rebecca Nurse/Kiss Mari 
Francis Nurse, Rebecca férje/Avass Attila 
Giles Corey/Jordán Tamás 
Tituba, Parris néger szolgálója/Vlahovics Edit 
Mrs. Ann Putnam/Nagy Cili 
Thomas Putnam, Ann férje/Kelemen Zoltán 
Betty Paris/Gonda Kata 
Ezekiel Cheever, bírósági jegyző/Bajomi Nagy György 
Herrick, porkoláb/Szabó Róbert Endre 
Mercy Lewis, Putnamék cselédje/Wessely Zsófia 
Susanna Walcott/Dunai Júlia

Díszlet/Jelmez: Kálmán Eszter
Ügyelő: Győrváry Eszter
Kellékes: Viszlay Zoltán Fülöp
Súgó: Kovács Krisztián
Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián
Rendező: Alföldi Róbert

Bemutató: 2018. május 11. 19 óra, Nagyszínpad

Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Tetszett a tartalom?