LMP: Nekünk kell továbbvinnünk Mansfeld Péter örökségét – LMP

0
hirdetésNekünk kell továbbvinnünk Mansfeld Péter örökségét 1956 üzenete a mai zöld küzdelemnek és a hatalomnak is szól – mondta Kendernay János, az LMP társelnöke szerdán, pártja október 23-ai megemlékezésén, a főváros I. kerületében lévő Mansfeld Péter-emlékműnél.

Ma nemcsak emlékezünk. Nemcsak emlékezünk azokra az áldozatokra, hősökre, akiknek köszönhetjük azokat a jogokat, amikért nekünk megküzdeni már nem kell. Hanem gondolnunk kell azokra is, akik ’56-ból tudtak erőt meríteni és tovább vitték a szabadság és a jövő iránti elkötelezettségüket. – Ma is vannak köztünk forradalmárok. Azok, akik a jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszer igazságtalanságaival és a kihalás veszélyével szemben felemelik a hangjukat. 2019 lázadói szerte a világban, de Budapesten is, egyre többen erőszakmentesen veszik fel a küzdelmet a mindent átható és eluraló gazdasági és politikai hatalommal és elittel szemben.

Ezek a fiatalok nemcsak a klímaváltozás miatt aggódva mennek az utcára; többet akarnak. Azt, hogy a klímaváltozás következményeit ne terheljék a szegényekre, a kiszolgáltatottakra és a nemzetekre. Az emberek társadalmi igazságosságérzete ’56-ból is tud erőt meríteni.

Nem tudható, hogy a megmerevedett Orbán-rendszer mikor lesz képes választ adni a jelenkor Mansfeld-fiataljainak.

Kendernay János felidézte az 1956-os forradalom legfiatalabb mártírja, Mansfeld Péter 1959-es kivégzését, valamint beszélt az 1989-es rendszerváltásról is. Utóbbiról kijelentette: a történelem kivételes ajándéka volt, hogy erőszakmentesen sikerült mélyreható változásokat elérni.

Hirdetés

Az LMP társelnökének teljes beszéde:Forrás: LMP