Új helyszínek és minden eddiginél több program az idei Savaria Történelmi Karneválon

0
Mérei Tamás - köz-Hír fotó: Bokor István

Szombathely, 2014. július 2., szerda (MTI) – Huszonkét karneváli helyszínen minden eddiginél több, mintegy kétszáz programot kínál augusztus 21. és 24. között a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen – közölték a szervezők szerdai programismertető sajtótájékoztatójukon.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizenöt év alatt Közép-Európa legnagyobb históriás fesztiváljává nőtte ki magát a rendezvénysorozat, amelyre idén is több mint nyolcvanezer látogatót várnak, így a karnevál négy napjára megkétszereződik Szombathely lakossága.

_DSC0221

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: nagy segítség a szervezésben, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 20 millió forinttal járul hozzá a karnevál költségeihez, valamint a város önkormányzata is kiemelten támogatja a rendezvénysorozatot, amelynek költségvetése számításaik szerint ebben az évben 120-130 millió forint körül alakul. Ebből 38 millió forintot tesz ki a jegyekből származó bevétel.

Szommer Ildikó karneváligazgató a programokat ismertetve elmondta: a karnevál fő látványosságának számító jelmezes felvonulás “időben kitágul”, a karneváli forgatag kiegészül a biedermeier korszakkal, a reformkorral és az első világháborús katonai hagyományőrzőkkel. Természetesen az idei felvonuláson is ott lesznek a kelta őslakosokat, a római légiókat, római polgárokat, valamint a középkori lovagokat megjelenítő jelmezesek, feltűnnek a menetben zászlóforgatók, tűznyelők, keleti hastáncosok és más mutatványosok.

Hozzáfűzte, hogy a karneváli helyszínek sora is bővül, a tavalyi év újdonsága a Zsidó udvar és bazár volt, amelyet idén a Paradiso Dei (Isten kertje) követ: a székesegyház főplébániájának udvarán a keresztény kultúra is megmutatja magát, az érdeklődőknek különleges irodalmi és zenei élményben lehet részük.

Az igazi fesztiválhangulatot a már hagyományosnak mondható programok és helyszínek, a  Történelmi témapark, a Mediterrán udvar, a Keleti bazár, a Kalandvár, a Borok utcája és a Sörtér biztosítják, ahol a négy nap során folyamatosan követik egymást a programok. A Történelmi témaparkban ismét római légiósok és kelta harcosok csoportjai táboroznak, akik rendre össze is csapnak egymással.

A fesztiváljelleget erősítik a könnyűzenei programok: Geszti Péter, Roy és Ádám, Ferenci György és a Rackajam, a Firkin és az Anima Sound System is szerepel a fellépők között.

Szommer Ildikó szólt arról is, hogy idén is borverseny keretében választják majd ki a karnevál borát, de lesz a karneválnak saját kávékülönlegessége és születésnapi tortája is.

A Savaria Történelmi Karnevál nem lenne teljes Karneválszínház nélkül: idén egy könnyű francia darabot, Eugéne Labiche Olasz szalmakalap című komédiáját mutatja be a Weöres Sándor Színház társulata a megyeháza udvarán.

XV. Savaria Történelmi Karnevál

Annak idején, 1999-ben a Millenniumi Emlékbizottság felhívást tett közzé, hogy minden település ünnepelje meg az ezredfordulót, különös figyelmet szentelve a helyi történelmi sajátosságoknak, és értékeknek. Szombathelyen akkor úgy érezték, hogy eljött az idő, hogy felelevenítsék azt a sokak által már régóta hiányolt hagyományőrző rendezvényt, melyet 1961-69 között minden évben megrendeztek a helyi vállalatok aktív közreműködésével.

Ennek immáron 15 éve! És azóta egyre színesebb, és egyre színvonalasabb programokkal várják a szervezők a karneválozókat, melyet mostanra már nem csak a közönség, hanem a szakma is elismert: Szommer Ildikó karneváligazgatót ugyanis idén az „Év Fesztiválszervezője” címmel tüntették ki.

A Savaria Történelmi Karnevál szervezői már gőzerővel dolgoznak, hogy augusztus 21-24-ig ismét színvonalas programok várják a látogatókat Szombathelyen, hogy méltóképp ünnepeljük meg az eltelt másfél évtizedet. Több mint 20 helyszín, több mint 200 program ígér felejthetetlen perceket a karneválozóknak, és újdonságokban idén sem lesz hiány.

Már most várjuk azon fiatalok jelentkezését, akik 2000. augusztus 25-27. között születtek! Tekintettel arra, hogy egyidősek az „újkori” Savaria Történelmi Karnevállal, szeretnénk, ha velünk együtt ünnepelnének! Azt, hogy hogyan, az legyen meglepetés.

Augusztus első hetében a Fő téri visszaszámláló mellett már egy információs pavilon is feltűnik majd, ahol az érdeklődők részletes tájékoztatást kaphatnak majd a Karneválszínház előadásairól, és kézbe vehetik a programfüzetet is, mely a megszokott módon részletes és pontos információkkal szolgál majd a Savaria Történelmi Karnevál menetrendjét illetően. A korábbi évekhez hasonlóan nem térünk el a már jól bevált módszertől, és idén is, 100 ezres példányszámban, országos terjesztésben juttatjuk el a programfüzetünket hazánk távoli szegleteibe is.

A programfolyam idén is a Borversennyel veszi kezdetét. Augusztus 7-én a szakavatott zsűri választja ki a nevezők közül azt az egyet, mely egy éven át viselheti majd a „Karnevál bora 2014” megtisztelő címet. De emellett igazi szülinaposhoz méltóan ínycsiklandó meglepetésekkel is készülünk: pályázatot hirdetünk, és a Borversennyel egy időben megválasztjuk a „Karnevál Tortáját” is, melyet a Karnevál ideje alatt mindenki megkóstolhat egy kifejezetten erre a célra felállított pavilonban az „Ország Tortájával” együtt. A teljes felhívást természetesen közzétesszük a www.savariakarneval.hu oldalon is! De a finomságok sora itt még nem ér véget, hiszen a Café Frei vezetősége egy igazi kávékülönlegességgel kedveskedett a jubiláló rendezvény szervezőinek és résztvevőinek egyaránt. Csak a Karnevál ideje alatt kóstolhatja meg mindenki azt az egyedülálló szudáni gyömbéres capuccinot, melyet a „Karnevál Kávéjának” kereszteltünk el.

Aki már átélte pontosan tudja, aki még nem karneválozott, csak sejtheti, mit jelent ennek a forgatagnak a részesévé válni. A hagyományőrző csoportok sok esetben egész évben erre a rendezvényre készülnek, hiszen számukra itt egyedülálló lehetőség kínálkozik a bemutatkozásra, és arra, hogy felidézzék a nomád korok világát. A Történelmi Témapark programjának most is szerves részét képezi majd a tüzes játék, és a sok-sok harcászati bemutató, és erőpróba, melyre ezúttal is várunk hagyományőrző csoportokat határon innen és túlról egyaránt.

Az idei Karnevál ráadásul időben kitágul, hiszen a felvonulás, és így a karneváli forgatag kiegészül a biedermeier korszakkal, a reformkorral, és az I. világháborús hagyományőrzőkkel is. Utóbbiak a rendezvény teljes ideje alatt az Aréna utca 8. szám alatt vernek tábort.

A tavalyi év újdonsága a Zsidó udvar és bazár volt, melyet az idén a Paradiso Dei követ, így a keresztény kultúra is megmutatja magát különleges zenei és irodalmi élmények formájában a Székesegyház Főplébániájának udvarán.

Az igazi „fesztivál hangulatot” mégis évről-évre a Fórum Színpad, a Borok utcája, és a Sörtér által határolt terület adja. Az első nap, ahogy korábban, úgy most is a szombathelyi tehetségeké, de a négy nap alatt fellép majd a teljesség igénye nélkül: Geszti Péter és a Gringo Sztár, ellátogat Szombathelyre a Roy és Ádám Trió, élőben koncertezik Djabe, valamint Ferenczi György és a Rackajam is. De kellemes perceket ígér a Dela Dap!, a Barabonto, az Anima Sound System, a Firkin, és a Cimbaliband produkciója is, melyeket a régióban egyedülálló módon ingyenesen csak itt hallgathatunk meg – legalábbis ilyen mennyiségben… A fellépőkről bővebben a programfüzetekben, weboldalunkon, valamint a rendezvény Facebook oldalán tájékozódhatnak!

A vasi megyeszékhely múzeumai idén is csatlakoznak a programokhoz, így több különleges tárlat most is kedvezményesen, akár egy összevont jeggyel is látogatható lesz – ezzel egyedülálló lehetőséget kínálva azok számára is, akik a térség történelmi értékeit mélyebben szeretnék megismerni.

A legkisebbek figyelmét a Kalandvár programjai kötik le, a jókedv, móka, kacagás a felhőtlen kikapcsolódás jegyében. A képző- és iparművészetek, valamint a társművészetek iránt fogékony érdeklődők pedig impulzív élményekkel gazdagodhatnak a Művészetek Utcájában, ahol festőművész, szobrász, grafikus, ékszerkészítő és még sok más művész munkájába, műhelytitkaiba pillanthatnak be, miközben a háttérben utcazenészek teremtenek különleges atmoszférát.

savaria karneval 2013 0254

És ha lehet ezt fokozni, akkor a Mediterrán Udvarban, és a Keleti Bazárban ezt megteszik. Tánc és mulatság kifulladásig a legcsinosabb és nem utolsó sorban a legtehetségesebb táncosok jóvoltából, akik még 30 fokban is felhevítik a hangulatot.

A Karnevál szervezői fontos feladatuknak érzik, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a régió civil szervezetei számára is, így idén is elmaradhatatlan a Civil Korzó, ahol információt gyűjthetünk az önkéntességről, ráadásul a gyerekek számára színes, interaktív programokat, kézműves foglalkozásokat is szerveznek.

Indulás előtt érdemes lesz tájékozódni az utazási kedvezményekről is, hiszen a szervezők a GYESEV és a VOLÁN társaságokkal együttműködve idén is segíteni szeretné a helyszínre jutást. A régió szállásadói is különleges akciókkal, extra szolgáltatásokkal igyekeznek kellemessé tenni az itt tartózkodást, de úgy tudjuk, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel szabad helyek már csak korlátozott számban vannak.

Ne maradjon le semmiről, értesüljön első kézből az aktualitásokról! Kövessen minket a www.savariakarneval.hu oldalon és a rendezvény hivatalos Facebook oldalán!