Villányi kékfrankos a legjobb bor az idei Savaria Karneválon!

  0
  hirdetés

  XV. SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL BORVERSENY – 2014. AUGUSZTUS 7.

  A XV. Savaria Történelmi Karnevál szervezői idén 13. alkalommal rendeztek Borversenyt, hiszen mindazok, akik kitelepülnek a Borok Utcájára vállalják azt is, hogy nedűikkel megméretik magukat. Rekordszámú, 84 bort neveztek be, mely komoly szakmai elismerés! A Karnevál szervezőinek ezzel az is a célja, hogy egyfajta útmutatót adjanak majd a látogatóknak, hogy mely borokat különösen érdemes megkóstolni.

  Idén is a szakma kiválóságai – okleveles borbírák, borszakértők, sommerlierk – értékelik az országos borverseny legjobb nedűit a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt 100 pontos rendszerben. Erről Márkus Béla sommelier, a zsűri elnöke bővebben is tud információkat adni holnap napközben: 70/377-95-78

  A verseny tisztaságát a dr. Tóth Zoárd közjegyzői iroda munkatársai felügyelték. A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették.

  A Savaria Történelmi Karnevál 2014. évi Borversenyének kiemelten díjazott kategóriái:

  Hirdetés

  A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Bora 2014

  Vylyan Pincészet – Villányi Kékfrankos – 2012

  A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Száraz Fehérbora 2014

  Royal Tokaji Borászat – Tokaji Furmint dűlőválogatás – 2011

  A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Vörösbora 2014

  Ősi Pincészet – Villányi Cabernet Franc – 2011

  A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Rosébora 2014

  Tiffán Imre – Villányi Rosé Cuvée – 2013

  A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Gyöngyöző-pezsgő bora 2014

  Cezar Winery Nagyrada – Rosé pezsgő

  A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL Legjobb Édes bora 2014

  Royal Tokaji Borászat – Tokaji aszú 5 puttonyos -2008

  Az elismerések ünnepélyes átadása a XV. Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt, augusztus 22-én, pénteken 18 órakor lesz a Borok Utcája színpadán. A legmagasabb pontszámot elért bor egy éven át viselheti a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2014 kitüntető címet.

   

  KARNEVÁL TORTÁJA

  A jubiláló rendezvény jó apropót adott arra, hogy megválasszuk a Karnevál Tortáját is. A megmérettetés főszervezője az édes finomságok szombathelyi expertje Mészáros Gábor volt, aki készséggel áll a sajtó rendelkezésére pénteken a délelőtti órákban a 06 20/95-65-400-as telefonszámon!

  Az irigylésre méltó zsűri tagja volt: Hujber Kálmánné, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szki cukrász szakoktatója, Vadász Tibor, kőszegi cukrászmester, valamint a WSSZ két színésznője Fekete Linda, és Edvi Henrietta, akik ezúttal félretették a kontrollt, és bátran végig kóstolták a nem éppen diétás finomságokat. A zsűri elnöke Mérei Tamás, kuratóriumi elnök volt, aki bár az Iseumi Szabadtéri Játékok miatt rettentő elfoglalt, de boldogan tett eleget a kötelességnek.

  A felhívásra összesen 9 torta nevezése érkezett be, ezek közül 2 amatőr, és 5 profi cukrász. (Érdekesség, hogy az évek óta működő „Ország Tortája versenyre is csak 15-20 nevezés szokott érkezni) Az ízek a citromostól a fügésig, a karamellástól a könnyű joghurtos-gyümölcsösig nagyon változatosak voltak, és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtetőek. A legfiatalabb (De Jonge Nóra), egy gimnazista lány két tortával is nevezett. A zsűri 4 kategóriában értékelt: megjelenés, íz, állag, és karneváli jelleg vonatkozásában. Az amatőrök egyébként a zsűritől egyenlő pontszámot kaptak, és a második helyen is holtverseny alakult ki, de a győztes így is toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből.

  1. Németh Ildikó, Galeneos szedertorta, hivatásos cukrász
  2. Banga László, Kerekes Cukrászda tulajdonosa, Márványos mézes sárgabarack torta
  1. Petrásovicsné Varga Veronika, Tóvendéglő cukrásza, Sabaria bogyós torta

  3. Príma Cukrászda, Fügés körte torta

  A Karnevál Tortáját az idei Ország Tortájával együtt a XV. Savaria Történelmi Karneválon külön erre a célra kialakított pavilonban bárki megkóstolhatja majd, melyet a környék cukrászatai felváltva fognak elkészíteni és értékesíteni a rendezvény alatt.