Kiskertek – Szigorú földtörvény, kétség, bizonytalanság…

1

Október 3-án, pénteken, Szombathelyen tartott sajtótájékoztatót Dr. BÁRÁNDY GERGELY országgyűlési képviselő, a parlament törvényalkotási bizottságának alelnöke és Dr. IPKOVICH GYÖRGY a baloldali koalíció polgármesterjelöltje erről, a vasi megyeszékhelyen is több ezer embert érintő témáról.

    Elmondták –mint évekkel korábban is -, hogy folyamatosan romlik a kiskerttulajdonosok és a kiskertbérlők hosszú távú tervezési lehetősége, napi, termelésre alapozott élete.

    És miért? Mert az okok összefonódottak és összetettek. Az új földtörvény ugyanis nem tesz különbséget a szántóföldek és kiskertek között! Mi több: szakképzettséghez köti azok bérlési jogát! A városokban pedig / s ez minden nagyobb városban így van!/ sok az olyan kiskert, amely önkormányzati területen van, s használója évek, évtizedek óta, a helyi önkormányzattól bérli. Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek – többnyire családok – saját célra termelik a zöldséget, a gyümölcsöt, így ilyen irányú szakképzettségük nincs. Ennek alapján már eleve beleesnek az adott törvény legkritikusabb ellent mondásába! Mert ha nincs szakképzettség, nem jogerős a bérlet! Így aztán nem is kaphatják meg azt! De ez csak az érem egyik oldala… A másik: sorra járnak le kiskertek bérleti szerződései. Nagyon sok éppen most, ősszel. Logikus, hogy az ilyen szerződéseket meg kellene hosszabbítani, de…. „A törvény ellentmondó, az állam nem tesz semmit! A fent ismertetett törvény miatt nem lehet a bérleteket meghosszabbítani. Ez vérlázító, elfogadhatatlan hozzáállás.” –hangsúlyozta a törvényalkotási bizottság elnöke. A kormány jóhiszemű véleménye: ellenzési javaslatot nem támogatnak. Azt viszont látják, hogy így a szerződések meg fognak szűnni, az emberek elveszítik kiskertjüket, aztán a kicsikből lehet még több kicsit, de lehet nagy területeket is csinálni… Éppen ezért – mondta dr. Bárándy Gergely – a frakciójuk, a következő plenáris ülésen- előre láthatóan október 13-án-, javasolni fogja ennek szavazásra bocsájtását. A baloldali koalíció tagjai aggályosnak tartják, hogy sokan még mindezek láttán sem hiszik el az emberek, hogy nagyon könnyel elveszíthetik kiskertjeiket! Mindezt Dr. Ipkovich György is megerősítette. Elmondta: hiába jelezték a törvénymódosítás szükségességét, nem hallgatták meg az illetékes fórumokon őket! Majd szavazóihoz szólt: megígérte, hogy győzelem esetén, módja lesz a jelenleginél nagyobb hangsúllyal védeni a kiskertbérlők –és kiskerttulajdonosok érdekeit!

igysajttajbarandy

    Majd elmondta, hogy a véleménye szerint a második megoldás „reálisabb”. Nem véletlenül… Többen felkeresték már, hogy kertjeikben mostanság időnként öltönyös emberek nézelődnek… Mintha felmérnék a terepet! De a panaszkodók nem vállalják nevüket, személyüket… Nem akarnak még többet veszíteni. Félnek! „De hát ilyen világ van”—fejezte be a polgármesterjelölt a tájékoztatóját.

    Majd elhangzott egy kérdés: – Mi van, ha másik fél győz? Mit tehet az önkormányzat akkor?

    A válasz logikus és humánus volt: – „Azt tehetik, hogy meghosszabbítják a kiskertek bérleteit.”

    A tájékoztató végül egy információval zárult. Dr. Bárándy Gergely bejelentette, hogy képviselői irodát nyitott Szombathelyen azért, hogy Vas megyének is legyen baloldali képviselete. Az iroda az MSZP irodájában működik /Szombathely, Berzsenyi tér 2/b./. Ott lehet felkeresni, vagy ügyfélfogadásra időpontot kérni.

                       (NIM)