Ma ünnepli 70. születésnapját a legsikeresebb magyar énekesnő

0

Idén, október 25.-én töltötte be 70. életévét a Kossuth-és Liszt Ferenc díjas Kovács Kati, aki az elmúlt félévszázad legmeghatározóbb női ikonja a magyar pop-rock zenei életnek.
Hihetetlenül hangzik… hiszen kora egyáltalán nem látszik rajta.
Fiatalos lendülete, energiája és fittsége bárki számára példaértékű lehet.

Dalain generációk nőttek fel, nincs olyan ember, aki ne ismerné az Úgy szeretném meghálálni, Most kéne abbahagyni vagy a Ha legközelebb látlak c. örökzöldeket. Csak csodálkozunk, hogy ezt meg azt is Kovács Kati énekli. Pedig ez csak három a több, mint 500 dalból álló repertoárjából. Nem túlzás azt állítani, hogy ő Magyarország legsikeresebb énekesnője; több millió eladott lemezzel büszkélkedhet és több, mint 400 hazai és külföldi hanghordozón találkozhatunk dalaival.

Bár ő maga nem szeret az idő múlásával foglalkozni, mégis fontos megemlíteni, hogy már 50 éve a pályán van. Az 1965-os Ki mit tud? győzelem hozta meg neki az igazi áttörést. A következő évben a Nem leszek a játékszered c. dallal első helyezett lett a Táncdalfesztiválon. Innentől kezdve sikert sikerre halmozott.

Nemzetközi népszerűsége egyedülálló. Szinte bejárta az egész világot; Angliában volt az év énekesnője; Írországban, Németországban fesztivált nyert, de koncertezett Szibériában és az Egyesült Államokban is, sőt még Japánban is jelentek meg lemezei.

Sokszínű tehetségét mi sem igazolja jobban, hogy pályája során színésznőként is helytállt, 1968-ban a Pécsi Filmszemlén megkapta az év legjobb női alakítás díját is.
Ennek ellenére mindig két lábbal a földön jár, ugyanolyan színvonalas koncertet ad akár egy faluban, mint egy sokezres arénában.kk003_2_mod_cikk

Hirdetés

Fotó: Pitrolffy Zoltán

Kovács Kati mindig is a közönség szolgálója volt, ez a mai napig nem változott. Fellépésein állandóan teljesíti a dalkéréséket, imád mosolyt csalni közönsége arcára. Ha akár csak egy embernek okozott örömet koncertjével; neki már megérte elmenni. Nem sok ilyen önzetlen művésszel találkozhatunk manapság.
Egy-egy fellépés után képes órákig a helyszínen maradni, hogy mindenkinek juthasson autogram vagy egy közös fotó.

Több nemzedék kedvence lett, mai napig fiatalok és idősebbek egyaránt rajonganak érte. Ez nem véletlen! Páratlan egyénisége, magával ragadó, közvetlen személyisége tömegeket vonz magával.

Isten éltessen, Kovács Kati!