A közmédia tudósítója büszke cigány származására

0
Imre Balázs mûsorvezetõ a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Cigány származására való büszkeségét hangsúlyozta vasárnap Orsós Róbert, a közszolgálati televízió munkatársa, miután a hvg.hu portálon egy írás úgy fogalmazott róla: “nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak”.

    “Azt gondolom, hogy közmunkásként dolgozni nem szégyen. (…)Viszont, ha arra gondolt az újságíró-kolléga, hogy a közmunkások azok csak cigányok lehetnek, (…) akkor ezt kikérem magamnak, mind a magyarországi cigányság nevében, mind a magyar emberek nevében” – fogalmazott Orsós Róbert az M1 esti híradójában. A riporter hozzátette: büszke származására.

    “Azt üzenem azoknak cigány fiataloknak, akik hasonló cipőben járnak, (…) hogy tanuljanak tovább, dolgozzanak, és ne felejtsék el az álmaikat”, még akkor se, ha a cikk szerzőjéhez hasonlóan vannak olyanok, akik azt gondolják, “nekünk cigányoknak a közmunkában van a helyünk” – mondta.

Imre Balázs mûsorvezetõ a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Imre Balázs mûsorvezetõ a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

    A hvg.hu cikkében Tóta W. Árpád Orsós Róbert egyik bejelentkezését kritizálva azt írta, hogy a riporter “nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!”

    Az írást közleményben ítélte az MTVA vezérigazgatója. Szabó László Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy valakit faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak.

Tóth Tamás és Laza Bori meteorológusok a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Tóth Tamás és Laza Bori meteorológusok a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

    A HVG vezetésének ki kell vizsgálnia az ügyet, és meg kell tennie a megfelelő lépéseket munkatársával szemben. Az MTVA megteszi a megfelelő jogi lépéseket – tudatta.

    Az online lap válaszában azt írta, nem Orsós Róbert származását, hanem munkáját kifogásolták.

Fábián Barna, a közmédia új napi aktuális csatornája, a megújult M1 mûsorvezetõje (b) és az új stúdió tervezõi, Simon Jago, a Jago Design igazgatója (k) és William Smith dizájner beszélget a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Fábián Barna, a közmédia új napi aktuális csatornája, a megújult M1 mûsorvezetõje (b) és az új stúdió tervezõi, Simon Jago, a Jago Design igazgatója (k) és William Smith dizájner beszélget a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fõ célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

    Tóta W. Árpád bejegyzésének “megítélésünk szerint egyetlen értelmezése lehetséges: ha – például a jogos népharag miatt – egyszer bezárják a most indított +hírtelevíziót+, akkor a szóban forgó kolléga minden valószínűség szerint tényleg kizárólag közmunka után nézhetne – a most mutatott teljesítményével ugyanis riporterként belátható időn belül nem fog máshol megélni” – olvasható a hvg.hu oldalon.

MTI

 

Tetszett a tartalom?