Miközben a közgyűlés a szombathelyi Weöres Sándor Színház sorsáról vitáz, a Szombathelyi Önkormányzat előtt, hatalmas tömeg tüntet: ők a színház alapító igazgatóját, Jordán Tamást támogatják munkája folytatásában.

„A Weöres Sándor Színház úgy, jó, ahogy van” – mondja VARGA TAMÁS, a V mint Vas Egyesület elnöke. Ezt, a felszólalásban elhangzó mondatot, vastaps „éljenzi”! Majd ismét egy hatásos, a városlakók akaratát kifejező állítás jön:” Folytassa Jordán Tamás!” Ismét zengő taps. ”Jordán Tamás a helyén van”- a reakció ugyan az!

Fotó: Bokor Dóra, Köz-Hír

Ezt követően Fűzfa Balázs irodalomtörténész lép mikrofonhoz: Jordán Tamás életrajzi írásából tolmácsol. Terveit, tetteit , gondolatait az elmúlt 10 év munkássága igazolja legfényesebben! Hiszen a város lakóinak csak volt valamikor színháza (leégett), s hogy hosszú idő után újra lett – nem csak épületként, de szakmailag sem egy átlagos „színház” – az alapító-igazgatónak köszönhető! Hiszen Benke Éva, a korábbi, Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola – ma Savaria Egyetem – Radnóti-díjas tanára is, arra kéri a város képviselőit, hogy a pályázat ismételt kiírása helyett, éljenek döntési jogukkal: szavazzák meg Jordán Tamás egyetlen, érvényes pályázatát! Hiszen a „szombathelyi képviselők igazán kedvező helyzetben vannak, amikor dönteniük kell a WSSZ igazgatójának személyéről: „Színházunk van, amely az elmúlt tíz évben beépült az életünkbe, minőségi változást hozott, ahogy azt mindenki tudja – az elöljáróink is.” Majd a színház szakmai teljesítményével érvel.

Dr. Kneffel Pál főorvos hat civil szervezet nevében szól. Felolvassa a szombathelyi közgyűlésnek címzett, Jordán Tamás pályázatát, mint a polgári lét új dimenzióját, és a Weöres Sándor Színház működésének garanciáját, vagyis azt a támogató levelet, amelyet a Savaria Lions Klub kezdeményezésére, a Soroptimist Klub a Zonta- és  Rotary Klub, a Nyugdíjas Szövetség, valamint a Dr. Kiss Gyula Egyesület juttatott el a tüntetés szervezőihez!

Majd „elhangzik” Törőcsik Mari videó-üzenete is a Nemzet Színészeinek támogató levelével együtt:  „Kérem, hogy higgyenek nekünk!”

Ezután Benkő László „jelentkezik be” élőben – a szombathelyi születésű  „Omegás” véleménye: hogy „Elképzelhetetlen a szombathelyi színház Jordán Tamás nélkül.”

Aztán részletek következnek: egyetemi oktatók olvasnak fel. Szerepel benne idézet Szókratész védőbeszédéből (Jordán Tamás emblematikus estje), részletek a szakmai szervezetek Jordán Tamás mellett kiálló levelekből, nevek, sorok, szavak – kiállások az igazságért! Ilyen egyebek közt a Színházi Társaság, a Színházi Kritikusok Céhe, a különböző társulatok véleményei, reagálási, biztatásai a folytatásra!

Fotó: Bokor Dóra, Köz-Hír

Végül Szendrő-Németh Tamás lép mikrofonhoz: szintén Jordán Tamás érdemeit méltatva. Aztán a stílszerű befejezés: a Pál utcai fiúk musical grund-dalára csendül fel – a demonstrációnak vége!

*

S mi történik ezalatt „odabenn” – a közgyűlésen? Mivel egyetlen pályázó van, ráadásul olyan, aki már ténylegesen bizonyított, vitathatatlan, szakmai múlttal, a város iránti felelősséggel és „ asztalra tett munkával” rendelkezik – akiért egy város, egy ország, egy egész szakma szállt síkra (a másik már azóta visszalépett), újabb pályázatot írnak ki! Hogy miért? Kit tudja

/NI/