Kormányzat – Emberi Erőforrások Minisztériuma – Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság – Kormány

0
hirdetés

A jövő év elejétől egységes otthongondozási díjat vehetnek igénybe az önellátásra képtelen gyermeküket ellátó szülők – jelentette be Novák Katalin.A gyermekek otthongondozási díja (GYOD) havi bruttó 100 ezer forint lesz

és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a jövő év elejétől 15 százalékkal, 2022-ig pedig négy lépcsőben összesen 30 százalékkal
emelkedik a hozzátartozó otthon gondozása esetén folyósítható ápolási díj összege

Hirdetés

– tette hozzá a politikus.
Elmondta, amennyiben több ápolásra szoruló gyermek él egy családban, a szülő az alapdíj másfélszeresét veheti igénybe. A GYOD mellett lehetséges a testvér után járó egyéb családtámogatások folyósítása is.
Arról is döntöttek, hogy
a jövőben folyamatosan emelkedik a GYOD összege, és 2022-re el kell érnie az akkori minimálbér szintjét

– fűzte hozzá az államtitkár.
A GYOD-ra a szülőn kívül akkor válhat jogosulttá egyéb hozzátartozó, ha a szülő meghal, vagy például egészségi okból nem képes tovább ápolni a gyermekét – mondta Novák Katalin.
Az is elhangzott, hogy az alapösszegű ápolási díj jelenleg havi 32 600 forint, ami január 1-től 37 490 forintra emelkedik. Az emelt összegű díj 48 900 forintról 56 235 forintra, a kiemelt juttatás pedig 58 680 forintról 67 482 forintra nő.
Novák Katalin a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva megdöbbentőnek tartotta, hogy
az ellenzéki képviselők se a GYOD bevezetéséről szóló, se az ápolási díj emeléséről szóló javaslatot nem szavazták meg.

(MTI)FORRÁS: Kormány