Európai Egészségbiztosítási Kártya – Nem lehetne egyszerűbben igényelni?

0

A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható.

Nyaralás előtt két héttel pillantottam rá a kártyámra, s vettem észre, hogy két napja lejárt. Mivel Budapesten dolgozom, de lakcímem vidéki, gondoltam a megújítás megoldható a fővárosban is – ám hatalmasat tévedtem. A Kormányhivatalban ugyanis közölték, vidéken kell kérvényeznem az új kártyát. Csak vidéken – ismételték.

De mivel 2019-et írunk elkezdtem az interneten keresgélni, és megtaláltam, hogy interneten, Ügyfélkapuval is lehet ilyen kártyát igényelni: https://segitseg.magyarorszag.hu/gyik/europai_egeszegbiztositasi_kartya.html

Így szerencsére kihagyhattam a hazautazást és a bürokrácia lassan mozgó malomkerekeit, és pár napon belül postán érkezett meg az új kártya – pont időben, a nyaralás előtt. Érdekes, hogy a Kormányhivatalban dolgozók erről a lehetőségről semmilyen információt nem adtak.