Ha a mai magyar tini fesztiválozni megy, már otthon tudja, hogy mire számíthat: maximális tisztaság a VOLTon, elit hangulat a Soundon, megajófej külföldiek a Szigeten. De van itt egy új, egy népszerű, feltörekvő titán a VOLTosok szervezésében, amely már a második születésnapját ünnepelte idén: ez a Strand Fesztivál.

Szóval ennek az újdonságnak vannak felmenői, tudott tanulni az elődöktől, megvan a szervezési készség, a barátok, és a támogatások. És nem újszülött már, sőt! A fesztivál, területe szinte megegyezik a Soundéval. Szinte, merthogy gyakorlatilag ez a fesztivál a BS kistestvére.

[quote_box_center]A vártnál több, 72 ezer vendége volt a vasárnap hajnalban véget ért négynapos STRAND – Nagyon Zene Fesztiválnak – közölték a szervezők. A VOLT Produkció és a Petőfi Rádió közös eseményét Zamárdi szabadstrandján rendezték meg. A fesztivált a heves esőzések sem tudták megzavarni: egyetlen koncert vagy program sem maradt el. “A legfontosabb eredmény az, hogy a Strand második évében egy új és igazán sikeres fesztivál született”- fogalmazott Lobenwein Norbert, a fesztivál egyik főszervezője. A zamárdi strandon világsztárok sora mellett számos hazai előadó szórakoztatta a közönséget. A 23 éves John Newman szombat esti koncertjét a szakadó eső ellenére közel húszezren táncolták végig. (via mti)[/quote_box_center]

14STRANDFESZT16

Nos, ilyenkor gondolnám azt, hogy egy csodás apától, egy csodás anyától van egy nagyszerű, apró, cseperedő fesztiválunk. Ehhez képest van szemét és sártenger, lankadó fogyasztás a vendéglátóknál, és lájtosabb hangulat. Oké, az eső elmosta az egészet, de ez sem a világvége – erre visszatérünk.

Kezdjük az elején: már nyitáskor kiderült, hogy a kempingezőknek nincs elég helyük. Ezt sikeresen megoldották. Bár rohadt messze, de gyorsan találtak egy új, egy harmadik kempinget. A Sziget után egy hétre sem kezdődött meg a Strand, és már a bejáratnál feltűnt kicsit a szervezetlenség, amely az említett feszteknél nem volt jellemző. Rádiózás ide-oda, telefonálgatás, tanácstalan arcok. Meg persze a biztonságiak. Valahogy a tapasztalatok alapján már a beengedő biztonságiakon előre látszik a fesztivál minősége. Voltam gyenge, kis településen megrendezett fesztiválon, ahol bunkózhatott az őr, kivetethette hőségriadó alatt a fél literes vizes palackomat. Na, de itt is beszólogatás megy négy óra vonatút után? Itt azért mégis több tízezren fordulnak meg a négy nap alatt.

20140823_134938

Amíg a VOLTon valaki ledobott valami szemetet, azt a sok takarító, önkéntes már szedte is fel. Szinte hiányoltuk is picit Sopronban a sok elhajigált hulladékot. Na, itt nem hiányoltuk, mert talán az esőzések miatt volt belőlük. Bár itt is voltak takarítók, de valahogy a szemét alig-alig takarítódott föl. Oké, a francnak kell szemetelni – de akkor is.

Emlékeznek még? „Na, mi van Balaton Sound – dagonyázás 50 ezerér’?” De ott szivattyúztak, műanyag és fém(!) alkalmatosságokat fektettek le, hogy nehogy már a 10 centis dagonyába kelljen döngetni az elektróra. Itt meg, a színpad előtt pár műanyaglap, aztán bakfitty. Ennyi. Kicsit arrébb meg majdnem mini Balaton-makett. Persze, persze. Mindig akad, aki a sártengernek is örül, de én ahhoz nem ittam eleget.

14STRANDFESZT03

No, de a fesztiválozók többségét azért valljuk be, ez zavarta. Mégiscsak egy napijegy 7500 magyar forint. Valahogy mindenki tudta, hogy mekkora esőzések lesznek, de minthogyha kinézetre a szervezőket ez felkészületlenül érte volna. Pénz biztosan lett volna rá, hiszen a VOLT és a BS is úgy tudom, sikeres volt.

Úgy valahogy ez az egész Strand egy kisebb fesztivál és a VOLT között van. Nincs meg a VOLT szintje, a Soundéról meg a Szigetéről nem is beszélve. Persze a hangulat nem rossz, de azért elég megnézni a vendéglátóhelyek forgalmát – legalábbis amikor én figyeltem. Máshol kígyóztak a sorok, itt inkább a táskából kerültek elő a szendvicsek.

20140823_225220

Persze a záró estét rendesen hozta John Newman. Kicsit összekeverte Zamárdit Budapesttel, de az egyik legjobb koncertem volt. Csak az égszakadás meg a tüdőgyuszi nem kellett volna.

Összességben azért, ha már jó 70 ezren voltak a fesztiválon – és feltételezvén, hogy jövőre is legalább ennyi látogatóra számítanak – akkor legközelebb számítsanak is sok kempingezőre. Ha esőt mondanak, legyen már több szivattyú és fém- és műanyag cuccok a sártengerre. Legyenek már igényesek a szemétre. És tanítsák már meg a biztonságiaknak, hogyha belenéznek a táskába, és ki is pakoltatják azt, akkor a több száz kilométerről idejövő fesztiválozónak azt vissza is kell zipzáraznia, és ne ripakodjon már rá emiatt. Ha ezek meglesznek, meglesz majd a máshol tapasztalt PROFI szervezettség is, ami meg áttapadhat az ott bulizni vágyókra. És talán a jobb hangulatban a kajáldáknál is nagyobbak lesznek majd azok a sorok.

Persze a honlapon a főszervezők nem beszélnek ennyire drámain, ők a zivatarok naposabb oldalát látták. Az ő véleményüket is közlöm:

[quote_box_center]“A szervező csapatunk száznál is több munkatársa szivattyúkkal, munkagépekkel eredményesen dolgozott azon, hogy a fesztivál biztonságosan folytatódhasson. Ennek volt köszönhető, hogy egyetlen koncert, vagy program sem maradt el és a közönségünket megfelelően ki tudtuk szolgálni” – mondta el Fülöp Zoltán, a STRAND egyik főszervezője, a VOLT Produkció vezetője.  “Öröm volt látni, hogy a fesztiválozók és a fellépők a borongós idő ellenére is kivételesen jól érezték magukat, napok óta százával kapjuk a köszönő leveleket. A legfontosabb eredmény az, hogy a STRAND második évében egy új és igazán sikeres fesztivál született, amelyen 72.000-en vettek részt. Ma már nem kérdés, hogy ez egy sikersorozat kezdete, amely túl azon, hogy fesztiválozók tízezreinek jelent élményt és örömöt, a Balaton Régió egyik legnagyobb vonzerejű turisztikai eseménye is egyben” – mondta el Lobenwein Norbert, a STRAND Fesztivál és a Nagyon Balaton másik főszervezője.[/quote_box_center]

GALÉRIA:

VIDEÓ:


Tetszett a tartalom?