Útdíj Szelesténél, fizetős 86-os Körmendnél, január elsejétől megyei matrica…

1

HOL ITT A VÉG? Kérdeztük néhányan egymástól január 5-én, reggel Szombathelyen – sajtótájékoztatóra várva, a Városháza előtt, a csípős, hideg szélben.

Aztán megérkezett Dr. Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke és Dr. Czeglédy Csaba, az MSZP szombathelyi elnöke – és az elmondott tények alapján kialakult a kép is…

Az első információ addigra már ismert volt megyeszerte: január elsejétől bevezetésre kerültek a megyei matricák, az M86-os utat pedig fizetőssé tették – most Szelesténél éppen.

Vas_megye

Azon viszont kevésbé gondolkodtak az emberek – hallottuk többek között –, hogy a családoktól elvont pénzeken kívül, milyen más vonzat is követi az ilyen döntést.

Visszatér a forgalom a régi utakra, a falvakba, a helyi matrica is plusz 5000 forintos kiadás autónként, továbbá ha jól megnézzük, ezek még csak útszakaszok:

”Ezek az útszakaszok az adófizetők pénzéből épültek, uniós támogatással és önrészből, a saját pénzünkből!” Szóba került az is, hogy

[standout fx=”highlighter”]Dr. Hende Csaba miniszter szilveszterkor, a Vas Népében megjelent interjújában azt mondta, hogy nem lesz fizetős a 86-os, mert az út nem autópálya, hanem főút (ráadásul nincs is befejezve). És most mégis megyei matricát kell vásárolni itt is.[/standout]

Az előzményeket firtatva, többen tudni vélték, hogy információjuk szerint az Egyházasrádóc-Körmend közötti, 3-4 kilométeres, 2×2 sávos kis szakasz is bekerül a tervek szerint, a fizetős utak közé.

Dr. Nemény András egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: Nagy Ildikó
Dr. Nemény András egy korábbi sajtótájékoztatón. Fotó: Nagy Ildikó

A szocialisták Vas megyei elnöke szerint nem ez volt az első kormányrendelet, ami hidegzuhanyként érte a megyét. 2012-ben a Vát-Porpác reptér nemzetgazdaságilag kiemelt státuszát szüntették meg, mely megépülését Hende korábban szorgalmazta. Mindezekkel a felszólalók azt kívánták igazolni, hogy Dr. Hende Csaba nem váltotta be a választók reményeit, nem képviselte az emberek érdekeit kellőképpen.

Nemény András december 22-én tartott sajtótájékoztatóján elmondta: szeretné elérni, hogy a másnapi parlamenti ülésen napirendre kerüljön az akkor még meg nem erősített hír, miszerint Vasban is fizetni kell majd januártól. Mi történt azután? Tudjuk… Most a legújabb ígéretre – miszerint „átnézik” – még 2 napig várnak. Az MSZP 48 órás ultimátumot ad Dr. Hende Csabának. Ha addig nem vonják vissza a kérdéses szelestei útszakaszon az útdíjat, csütörtök délelőtt magánszemélyként, a civil kezdeményezésre szerveződő útblokádhoz csatlakoznak, és demonstrálnak ők is.

       (NIM)