Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, Gyurcsány pártja feltörekvőben

7
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j), mellette felesége, Dobrev Klára (k) és Molnár Csaba, a DK alelnöke (b) a párt önkormányzati kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Best Western Hotel Hungariában 2014. október 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Folytatódott a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése a Tárki januári mérése szerint, míg az ellenzéki pártok közül a DK hirtelen növekedését emelte ki a véleménykutató az eredményeket ismertető szerdai közleményében.

    A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében nem változott jelentősen, januárban 24 százalékon áll a novemberi 25 százalék után, a pártválasztók között azonban 41 százalékra csökkent az érték a korábbi 45-ről. Hozzátették: október óta összességében 14 százalékponttal esett a Fidesz-KDNP támogatottsága ez utóbbi körben, és mindkét csoportban a 2013 elején mérttel azonos szinten áll a párt.

    Továbbra is szoros a küzdelem a legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért az MSZP és a Jobbik között, kismértékben az utóbbi vezet. A Jobbikra januárban a teljes népesség 12 százaléka szavazott volna, míg az MSZP-re 11 százalék, megegyezően a novemberben mértekkel. A pártválasztók körében a Jobbik 21, az MSZP 19 százalékon áll.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK)  elnöke (j), mellette felesége, Dobrev Klára (k) és Molnár Csaba, a DK alelnöke (b) a párt önkormányzati kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Best Western Hotel Hungariában 2014. október 10-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j), mellette felesége, Dobrev Klára (k) és Molnár Csaba, a DK alelnöke (b) a párt önkormányzati kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Best Western Hotel Hungariában 2014. október 10-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

    A DK támogatottsága 6 százalékra emelkedett a teljes népességen belül a korábbi 3-ról, míg a pártválasztók körében is 10 százalékra növelték táborukat a novemberi 5-ről. A Tárki ugyanakkor rámutat: csak a következő hónapokban dőlhet el, hogy a növekedés tartós lesz-e.

    Az LMP a teljes népességen belül 3, míg a pártválasztók körében 5 százalékon áll a Tárki mérése szerint, és az Együtt, valamint a PM eredménye is változatlan: egyaránt 2 százalékon állnak a bővebb kategóriában, míg a szűkebb körben 4 százalékon.

    A preferenciájukat titkoló vagy pártot választani nem tudók aránya változatlanul 42 százalék.

(MTI)