Hőség – A meteorológiai szolgálat másodfokúra emelte a figyelmeztetést

0
hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére kiterjesztette és egyúttal másodfokúra emelte a péntekre korábban kiadott hőség miatti figyelmeztetését. A maximumhőmérséklet délután 30-33 Celsius-fok között alakul, késő este is csak 19-24 fokig esik vissza a hőmérséklet.

    Az MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Nagykanizsa, 2015. június 12. Fiatalok hûsítik magukat egy nagykanizsai szökõkútnál 2015. június 12-én. Másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenöt megyére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban csak helyenként lehetnek frissítõ zivatarok, tovább melegszik a levegõ, június 14-én akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet. MTI Fotó: Varga György
Nagykanizsa, 2015. június 12.
Fiatalok hûsítik magukat egy nagykanizsai szökõkútnál 2015. június 12-én. Másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenöt megyére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban csak helyenként lehetnek frissítõ zivatarok, tovább melegszik a levegõ, június 14-én akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet.
MTI Fotó: Varga György

    Az ország egyre nagyobb területén 25 Celsius-fok körül vagy a fölött alakul a középhőmérséklet – írták, hozzátéve: bár az ország döntő részén továbbra sem lesz csapadék, délután és este elvétve előfordulhatnak rövid zivatarok. Erre nagyobb esély az ország északkeleti harmadán van. A zivatarhoz óránként 75 kilométeres szél, jelentős csapadék és kisméretű jég társulhat. Kis valószínűség mellett egy-egy zivatarban 20 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kritériumai szerinti heves zivatar esélye csekély.

    A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: a kánikula vasárnap tetőzik. Hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség, kedden pedig délkeleten is visszaesik a hőmérséklet – tették hozzá.

Nagykanizsa, 2015. június 12. Egy fiú víz alá dugja a fejét egy nagykanizsai szökõkútnál 2015. június 12-én. Másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenöt megyére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban csak helyenként lehetnek frissítõ zivatarok, tovább melegszik a levegõ, június 14-én akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet. MTI Fotó: Varga György
Nagykanizsa, 2015. június 12.
Egy fiú víz alá dugja a fejét egy nagykanizsai szökõkútnál 2015. június 12-én. Másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hõség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre és tizenöt megyére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ napokban csak helyenként lehetnek frissítõ zivatarok, tovább melegszik a levegõ, június 14-én akár 36 Celsius-fokig is emelkedhet a hõmérséklet.
MTI Fotó: Varga György

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) reggeli tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Hirdetés

    A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán – írták. / MTI