Szigetvári Viktor a pártfinanszírozás megsértése miatt feljelentést tesz

0


A Fidesznél tiltott pártfinanszírozás történhetett

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint tiltott pártfinanszírozást történt, amikor a Fidesz a JCDecaux céggel összejátszva olcsóbban vásárolt plakáthelyeket. Szigetvári Viktor elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor és pártja még a saját törvényeit sem tartja be, éppen ezért a pártfinanszírozás megsértése miatt feljelentést, valamint az ÁSZ felé újabb kockázatjelzést tesz.

A választási kampányidőszak hivatalos kezdete előtt a Fidesz megszórta az országot egy Soros Györgyöt és az ellenzéki vezetőket összemosó plakáttal. Február elejétől a hónap közepéig 955 óriásplakáthelyet és 32 citylightot bérelt ki a Fidesz – írta meg a 24.hu. A 154 millió forintba kerülő akciót a korábban Rákosi Tamás tulajdonában álló IKO-csoport révén Mészáros Lőrinc és Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó, kültéri reklámhordozókra specializálódott Odex Outdoor Expert Kft. hozta össze a pártnak. A plakátoknak helyet adó hét cég közül a legnagyobb, 60,7 millió forintos megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta. A Fidesz 2017-ben bevezetett plakáttörvénye alapján a kormánypártnak 90 millió forint körüli összeget kellett volna kifizetnie a JCDecaux-nak a plakátokért, az azonban a saját törvénye kijátszásával mindössze 60,7 millió forintot fizetett a cégnek. 

Szigetvári Viktor szerint nem véletlen, hogy a JCDecaux adta olcsóbban a Fidesznek a plakáthelyeket. A “G-nap”, Orbán Viktor Simicskával való barátságának felbomlása után a Fidesz-rezsim szinte egyeduralkodóvá léptette elő a JCDecaux Hungary Zrt-t. A cég már korábban is kiugró bevételre tett szert a kormányzati gyűlöletplakátok elhelyezéséből. Független szakértői becslések szerint 2015 során listaáron becsülve 1,1 milliárd forint, 2016 során 5,5 milliárd forint bevétele származott ebből.

A Fidesz-kormány a pártok szólásszabadságát korlátozta és hátrányba hozta az ellenzéket a plakáttörvénnyel. A Fidesz egyénre szabott, az ellenfeleket ellehetetlenítő, a kivételezetteknek jelentős előnyöket nyújtó törvénykezése mindannyiunk számára élhetetlenebbé teszi hazánkat, kiszámíthatatlanná teszi a mindennapi életet Magyarországon. Az elnyomó Orbán-rezsim a plakáttörvénnyel tudatosan maga felé lejtő pályát teremtett, ám még ezt sem hajlandó betartani. 

Szigetvári Viktor álláspontja szerint tiltott pártfinanszírozást történt, amikor a Fidesz a JCDecaux céggel összejátszva olcsóbban vásárolt plakáthelyeket. Éppen ezért az Együtt miniszterelnök-jelöltje pártfinanszírozás megsértése miatt feljelentést, valamint az ÁSZ felé újabb kockázatjelzést tesz. 

Budapest, 2018. február 12.

Szigetvári Viktor

az Együtt miniszterelnök-jelöltje

Forrás: Együtt