LMP: Ma van az ózon világnapja – a környezetügyben is nemzetközi összefogásra van szükség – LMP

0
hirdetés


Minden évben szeptember 16-án van az ózon világnapja. 1987-ben ezen a napon írták alá a Montreali Jegyzőkönyvet. Az ózonréteg elvékonyodása, az ózonlyuk kialakulása veszélyezteti a földi életet, élő környezetünket. A helyreállításhoz szükséges a politikai akarat itthon és globálisan is: kiépíteni és fenntartani a szükséges intézményrendszert.

1987. szeptember 16-án 46 ország írta alá az ózonréteg védelmét szolgáló Montreali Jegyzőkönyvet. Azóta a legtöbb ország csatlakozott, és együtt sikerült visszafordítani egy világméretű pusztuláshoz vezető folyamatot.

Ha ez nem sikerült volna, akkor a Föld legnépesebb területei fölött 2050-re 50-70 %-os mértékben csökkent volna a bolygó UVB sugárzással szembeni természetes védelme. Hiányában tömeges sejtkárosodás, az ellenállóképesség csökkenése, bőrrák, szürkehályog, növény- és állatfajok genetikai károsodása vagy kipusztulása következik be. Ennek elkerülésére csak az kellett, hogy néhány civilizációs „vívmány”, egyes aeroszolok, a jégszekrények hűtőközegét alkotó vegyületek és a merev polisztirolhabok előállítását leállítsák, valami mással helyettesítsék. Az évezred közepére esélyünk van az ózonréteg helyreállítására.

Magyarországon arra kell figyelmeztetni, hogy a környezetügy mára messze a rendszerváltás előtti szintre süllyedt vissza. Nincs se kormányzati akarat, se megfelelő intézményrendszer. Pedig köztudott, hogy az ózonvédelem és a klímavédelem szorosan összefügg. Szükség volna koordinációra, célzott tudományos kutatásokra, társadalmi párbeszédre.

Hirdetés

Ezért kétséges, hogy Magyarország képes-e a környezetügyért saját érdekünkben érdemben tenni. Miközben Áder János köztársasági elnök többször a klímaváltozást nevezte a kor legnagyobb problémájának, a kormány fütyül rá.  A kabinet három éve halogatja a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia felülvizsgálatát. Pedig aki ezt akadályozza, az veszélyezteti a ma élőket és a következő generációkat is.

Schmuck Erzsébet,

az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke (LMP)Forrás: LMP