LMP: Ingyenes felsőoktatást! – LMP – Lehet Más a Politika

0
hirdetésNemcsak a források, a hallgatók is eltűntek a felsőoktatásból – sérelmezte pénteki sajtótájékoztatóján az LMP országos elnökségének titkára. A tájékoztatón elhangzott az is: a fiatalok nem akarják az egyetemek magánosítását, a tandíj bevezetését.

Kanász-Nagy Máté kifejtette: több mint 50 milliárd forint hiányzik a felsőoktatás napi szintű zavartalan működéséhez. Míg 2010-ben 140 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, és 100 ezret vettek fel közülük, idén alig 100 ezer volt a jelentkezők száma, és mintegy 70 ezren nyertek felvételt.

A csökkenés nem magyarázható pusztán demográfiai okokkal, a fiatalok egy része a kormány politikája miatt választ inkább külföldi egyetemet, a forráskivonás, a magánosítás, a tandíj bevezetése, a szakok összevonása miatt.

Középtávon duplájára kell növelni az oktatás forrásait, a költségvetés 20 százalékát kell erre a területre fordítani. Pártja emellett ingyenessé tenné a felsőoktatást.

Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke elmondta: október közepe óta már több mint kétezren írták alá Stop tandíj! című petíciójukat, ami azt mutatja, a fiatalok nem akarják az egyetemek magánosítását sem. A kancellári rendszer megbukott. Idézzük Orbán Viktor miniszterelnök 2008-as szavait, amely szerint tandíj nélkül is fejleszthető a felsőoktatás.

HirdetésForrás: LMP