Bár elsőre talán inkább egy falunap képét idézi elénk, ez a szóhármas a 2019-es Budapesti Gourmet Fesztivál tematikáját mutatja be. Furcsán hangozhat, de ehhez kell igazán kreativitás, kaviárból nem lenne olyan nagy kihívás igazán ínyenc ételeket összeállítani. A végeredmény azt mutatja, sikeresen teljesítették a séfek a próbát: változatos kenyérfalatkák, izgalmas sörmártások és pikáns paprikakrémek illata száll a levegőben.

A Gourmet Fesztivál a régió legnagyobb gasztronómiai eseménye, amely májusban négy napon át várja az érdeklődőket a Millenáris Park fákkal és tavakkal gazdagított területén. A rendezvényen több mint száz étterem, sörfőzde, cukrászda és termelő ételeit és italait kóstolhatjuk meg. Megtalálható köztük a 2 Michelin-csillagos hazai étterem, az Onyx Restaurant standja is, ahol velős-csülkös pacallal nyűgözi le a látogatókat Mészáros Ádám és édesapja.

-A cikk a képgaléria után folytatódik-

Legtöbben a Kistücsök Étterem és Babel Budapest standjainál álltak kígyózó sorokban a hétvégi napsütésben, hogy kipróbálhassák a serclis gulyás salátát és a szarvasgombás tojásos nokedlit. A tematika ellenére a magyar és belga sörök mellet számos Borpince is képviselteti magát: Bock Pince, Kreinbacher Birtok, Dúzsi Tamás Pincészet, Holdvölgy Pincészet és az év fiatal borászai: Tiffán, Tokajikum és Zelna.

A kiállítókon kívül a Gasztroszínpad előadásai szórakoztatják a résztvevőket, emellett különböző workshop-okra is jelentkezhetnek az érdeklődők. A világ minden tájáról érkeztek szakácsok és séfek, hogy bemutassák országuk kultúráját a gasztronómián keresztül. Bécsből utazott a fesztiválra a két Michelin-csillagos étterem séfje, Konstantin Filippou. Lee Jong-kuk pedig egyenesen Szöulból érkezett, aki hangsúlyozta, ritkán fogad külföldi felkéréseket, de Budapest különösen közel áll a szívéhez.

Szombat délután Horváth Alexandra mutatta be a legújabb tortadíszítési stílusokat, és mesélt nemrég megjelent „Hangulatfüggő” című könyvéről. Megtudhattuk, hogy az esküvői torta trendeket Ausztrália diktálja és az év színe a téglavörös az esküvők terén. Elmondása szerint az indusztriális színek, formák nagyon népszerűek lettek az utóbbi években, míg a marcipán vőlegény-menyasszony páros kezd kimenni a divatból.

A torták után Rácz Jenő előadását láthattuk, aki a Konyhafőnök című műsorból vált igazán ismertté országunkban. Jenő Shanghai-ban töltött évei alatt már szervezz Michelin csillagot, most pedig Magyarország meghódítása a cél. Budapesten szeretne új éttermek nyitni még idén, húsz fogasból álló menüsorral és látványkonyhával.

Lee Jong-kuk és csapata egy igazán különleges irányzatot, a black food-ot mutatta be. Az ételek szinte kizárólag feketék, mégis egyhangúság helyett igazán változatos ízvilágúak és látványos megjelenésűek. A kifejezés nem csupán a séf konyhájára jellemző, inkább hitvallásként tekint rá.

Ivan és Szergely Berezutszkij, az orosz ikerpár zárta a szombati programot. Főzőbemutatójuk célja az országukról felépített sztereotípiák lerombolása volt: az Oroszország méretéből adódó változatos klíma lehetőséget teremt rengeteg különböző helyi alapanyag előállításához, sokszínű helyi ételek készítéséhez. Vodka helyett zöldségbort kóstoltattak és rákalaplével öntözött gombából készítettek krémet a Macaron formájú paradicsomfalatkákhoz.

A Gourmet fesztivál bárkinek tökéletes választás, aki finom és különleges ételeket és italokat szeretne elfogyasztani. Napközben ideális családi program, hiszen a fesztivál különböző programokkal készül a gyerekeknek – illetve kutyabarát is. Este baráti társaságok és párok számára kínál hangulatos helyszínt a fénysorokkal megvilágított, nyüzsgő park.