Mindig ki fogunk állni a munkavállalók mellett! – MSZP

0

Baloldali pártként mindig ki fogunk állni a munkavállalók mellett – mondta Tóth Bertalan, a MSZP elnöke, a Klubrádió Esti Gyors című műsorában hétfőn.

A pártelnököt arról az alkotmánybírósági beadványról kérdezték, amelyet a szakszervezetek kérésére adtak be közösen ellenzéki képviselők a munkavállalók érdekében.

 

„A legnagyobb tragédia az, hogy a munkavállalók jogai csorbultak, az Alkotmánybíróság pedig segédkezik abban, hogy a munkavállalókat minél jobban kiszolgáltassa a multiknak, munkaadóiknak. Mi viszont ez ellen küzdünk és harcolunk a szakszervezetekkel együtt” – mondta a pártelnök.

 

 

Az Alkotmánybíróság elutasította a beadványt, de csak miután kikérte a kormány véleményét –  csakúgy, mint korábban egy, az önkormányzatokat érintő ellenzéki beadványnál.

 

„A kormány véleményét kérte ki az Alkotmánybíróság, és mind a két esetben szinte szóról szóra a kormány álláspontja az, ami megjelent az alkotmánybírósági döntésben. No, ilyen nem volt még Magyarországon” – húzta alá a pártelnök.

 

Ráadásul az ügy előadó bírája az a Handó Tünde volt, aki „az egyik fideszes országgyűlési, majd később európai parlamenti képviselő közeli hozzátartozója; aki amúgy az Országos Bírósági Hivatal vezetőjeként nekilátott a magyar igazságszolgáltatási függetlenség leépítésének” – folytatta.

 

„Ő ír egy levelet Varga Juditnak, aki válaszol, és szinte szóról szóra ez van az alkotmánybírósági döntésben. Tehát jogállam-e Magyarország? Énnekem meggyőződésem, hogy nem, a választók pedig eldöntik, hogy kinek van igaza” – mondta Tóth.

 

A műsorvezető felvetette: a szakszervezeteknek kevés tagja van, nemrég pedig egy szakszervezeti vezető le is mondott, mert belefáradt a sikertelenségbe.

 

Az MSZP elnöke azt mondta: a szakszervezeti vezetőknek valóban nehéz a dolguk és kevés a sikerélményük, de mégis vannak tagjaik a pedagógusok között, a közszférában és a versenyszférában is. Az MSZP pedig kiáll értük.

 

„Amíg erőnk van, amíg bírjuk, amíg baloldali pártként, szocialista pártként kötelességünk, tehát ki fogunk állni mindig a munkavállalók mellett. (…) Küzdeni kell, nem mondhatunk le az alapvető követeléseikről, a munkavállalói érdekekről” – mondta.

 

Hangsúlyozta: egyetlen út van, az ellenzéki pártok együttműködése, amely elvezethet a 2022-es kormányváltáshoz – ezt az önkormányzati választások egyértelműen igazolták.

 

„Ezt kell nekünk összehozni” – mondta Tóth Bertalan –, és akkor „lesz a szakszervezeteknek mozgástere, visszaállnak a jogállami leretek, és végre az emberekről szól a kormányzás és nem ilyen úri huncutság, hogy fideszes pártkatonák egymással levelezgetnek, és embermilliók sorsáról döntenek így”.FORRÁS: MSZP