A pandémia utáni első teljesen szabad nyáron úgy vártuk a fesztiválokat, mint még sosem. Pedig számítottunk arra, hogy más lesz, hiszen minden az elszabaduló árakról – vagyis az inflációtól hangos. Aztán az aszály is beárnyékolta a fesztivált, de tudott-e idén a hatnapos szabadság olyan lenni, mint az előző években? Fesztiválozók voltak jócskán, összesen mintegy 452 ezer látogató volt kint, de milyen általános véleményekkel találkozni a Szigetezés után? Nyafogó összefoglalónk arról, min kellene változtatni a jövő évi 30. jubileumi Szigetig.

A Szigetre sosem a Nagyszínpad line-upja miatt mentem. Idén csak Dua Lipa és Justin Bieber nevét ismertem, ezek persze hozták is a várt közel teltházat. A reggae színpad és a Luminárium viszont nagyon hiányzott, de üröm az örömben, hogy idén is volt Magic Mirror, és cirkusz is az esti nagykoncertek után.

Ha már hiányzó dolgok, akkor amin ebben az évben egyértelműen alábbhagyott a Sziget, az a dekoráció. A K-híd eddig a belépő volt a fesztiválra, az út az univerzumba, hiszen felrakták a karszalagot a bejáratánál, és maga a híd vezetett be a szabadság szigetére – idén nem kaptak engedélyt a díszítésre, mert az erős szél gondot okozhatott volna a híd túl nagy mozgatásával. Így viszont Filatorigát, benzinkút, kopár, semmitmondó híd és csak aztán a check-in. Vagyis csak úgy szimplán odabasztak a szigetre mindenféle welcome drink nélkül. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője ehhez hozzátette, a nagy tömegeket vonzó koncertekre így volt könnyebb a bejutás illetve onnan a kijutás. “A rendszer kiválóan vizsgázott” – írta Kádár. Mi azért reméljük, jövőre jóval több büdzsé lesz általánosságban a dekorációra, és a K-híd is valahogy visszanyeri majd a varázsát.

A Sziget 1993-ban indult, jövőre tehát 30 éves lesz és fura egybeesés, hogy jövőre várják a kezdetek óta számolt 10 milliomodik látogatót is.

De a Szigetre belépve csapott meg a rideg valóság. Az infláció, a gyenge forint és a háború durván felhajtotta az árakat, a Sziget Fesztivál legolcsóbb csapolt sörét, a Dreher Goldot is korsónként 1290 forintért mérték. A Pénzcentrum számítása szerint a sör 71 százalékkal lett drágább, mint 2019-ben, de az ásványvíz is 40 forint híján már majdnem annyiba került, mint a kóla. A pizzaszelet ára pedig majdnem megduplázódott 2019-hez képest. Ehhez hozzá kell tennünk, hogy több vendéglátó azt mondta a Köz-Hírnek, hogy az étel-italos standokon minden alkalmazottnak meg kellett venni a jegyeket. Személyes vélemény, de ahogy nőttek az árak, az ételek íze annyira csökkent. Nem csoda, hogy sokan inkább a kinti Auchanban vagy a benti Aldidban vásároltak. Kellenének nagyobb self-service konyhák, mint az Aldiban a grillbár.

A Sziget csapata is segítette a rendőröket abban, hogy sikerült a feltételezett tetteseket elfogni a fesztiválon történt verekedés esetében. (Forrás)

Idén a személyzetet valahogy többnyire a tanácstalanság jellemezte. Alig valami tömegirányítás, vagy útmutatás. Még az árusok egy része is úgy ment oda, hogy az angolt úgy beszélte, hogy “mondják mit kérnek, de ne kérdezzenek összetett kérdéseket a külföldiek”. És ha már személyzet, sok volt a panasz a biztonságiakra. Persze a panaszok egy része nem a Szigeten belüli biztonságiakra vonatkozott, hanem más, de a Szigethez kapcsolódó secusokra, de összességében ez egy élmény, mégpedig egy nagy Szigetes élmény része. Fórumokon olvasni lehet, hogy volt rá eset, hogy egy egyszerű útbaigazításra is az öklét mutatta fel egy őr. Régebben valahogy a Szigeten a biztonságiak is barátságosabbak és lazábbak voltak. Ez is változott.

A közönség is úgy láttuk, nagyban különbözött az előző évekhez képest. A két év lezárás nem tett jót az embereknek, elfelejtettek viselkedni. Nem várok sokat, de próbáljunk meg az agyatlan állatok szintje fölé emelkedni.

És a végére hagytuk, ami idén legalább akkora sokk volt, mint a sör ára: a POR. Nincs az a sok locsolás, ami kompenzálhatná a hónapok óta elmaradt esőt. A COVID-időszak eleje jött vissza – legalábbis a maszkhordás tekintetében: a nagyszínpad előtt a tömeg annyira magasra felverte a finom port, hogy a színpad egyik széléről nem lehetett látni a túloldalt. 10 év alatt ez volt az első alkalom, hogy ilyet tapasztaltunk. A fesztiválozók körülbelül a harmada ennek okán orvosi vagy FFP2-es maszkban, vagy kendőben volt. “Folyamatosan igyekeztünk locsolással portalanítani, a fenntarthatóságot is figyelembe véve ügyelve, hogy nem ivóvízzel, hanem a Duna vízével tegyük azt” – mondta Kádár. A panaszok azonban jogosak, “bármennyire küzdöttünk, a por többször győzött.”

Bár idén hagsúlyozták, hogy sokkal több lesz az angol WC, mint a toi-toi, mi mégis azt tapasztaltuk, hogy még mindig rengeteg a toi-toi, jóval kevesebb a víznyerőhely (kánikulában), és jóval koszosabbak a WC-k, mint az előző években. Az elmúlt 10 évben láttuk, hogy a szemétszedők folyamatosan járnak, a WC-ket is rendszeresen takarítják, amíg kint voltunk azt tapasztaltuk, hogy jóval kevesebb a takarítószemélyzet, és jóval elhanyagoltabbak a mosdók és a vécék.

Mindezek mellett a hatnapos dzsemburi után sokakat utolért a fesztiválbetegség. “Még mindig köhögöm fel a zöld taknyot, és nagyon folyik az orrom. Enyhe lázam is van. Megvizsgáltak covidra, nem az.” – írta valaki 4 nappal a fesztivál után. Mások nem voltak ilyen szerencsések, őket a covid fertőzte meg.
Nálam nem covid, de kedd óta megfázásszerű tüneteim vannak, köhögés, tüsszögés, torokfájás, orrfolyás, fáradtság érzés – ezt tapasztalta ezen sorok írója.

De a fesztiválozás ilyen, meglátjuk, jövőre mi milyen irányba változik. Neked mi nem tetszett legjobban az idei Szigeten?

Tetszett a tartalom?

ÁTTEKINTÉS
Hangulat, atmoszféra
Tisztaság, por
Programok, zenei kínálat
Árak
Árnyék/Víz
porfesztival-veget-ert-a-pandemia-utani-elso-szigetÖsszességében a Sziget Fesztivál továbbra is egy jó fesztivál, de valamit kezdeni kell a környezetvédelemmel és a globális felmelegedéssel: por valószínűleg a következő években is lesz, erre mihamarabb megoldást kell találni, csakúgy mint az árnyékos helyek megteremtésére vagy a repohár rendszer reformálására. Jövőre reméljük lesz megfelelő mennyiségű és minőségű takarító-, biztosító-, és biztonsági személyzet. Az áraknak az előbbiek minőségére kellene reflektálnia, és nem csak és kizárólag az inflációra. A fellépők listája pedig többé-kevésbé a trendeket követi.