Orbán nem jött Szombathelyre rezsit csökkenteni

0

Szombathely, 2014.01.20., hétfő (Köz-Hír) – Az előre meghirdetett Orbán-Hende rezsicsökkentéses tanácskozás, ahol „egyeztették a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges terveket” Orbán Viktor miniszterelnök távollétében zajlott. Orbán talált fontosabb programot is, mint az agyonpropagandázott rezsicsökkentés: Budapesten 17:20-kor előadást tartott a Magyarország Barátai Alapítvány konferenciáján a Budapest Music Centerben. Úgy néz ki, ennyire fontos ez az ügy számára, vagy pedig megijedt az előre beharangozott MSZP-DK-Együtt-PM ellenzéki tüntetéstől. Merthogy úgy tudjuk, egyre több ilyenre kell a jövőben számítania.

_DSC0137

A tüntetők a Savaria Mozinál – Köz-Hír fotó: Bokor István

“FIDESZ = RUSZKI CSICSKÁK”

A baloldali tüntetők már 16 órától gyülekeztek. Transzparenseiken a következő feliratok voltak olvashatóak: „Hende! Orbán! Puskás! Hozzátok vissza Pápáról a repteret Szombathelyre!”, „#kösziOrbán”, „Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik”, „A népnek joga van elkergetni a kormányt…”, „Hende Csaba havonta 178 119 forinttal többet visz haza…”. A demonstrálók Orbán Viktor korábbi nyilatkozataiból is idéztek, melyekben határozottan elutasította a keletre nyitást. Ez azért érdekes, mert a napokban teljes titokban megegyezett Oroszországgal, ennek fényében pedig bővítik a paksi atomerőművet, melyhez 3000 milliárd forint kölcsönt vesznek fel.

_DSC0002

Volt, aki süteményt és pálinkát is hozott Orbánnak – Köz-Hír fotó: Bokor István

Az egyik tüntető Orbán Viktornak hozott volna nemzeti szalaggal ékesített csomagban süteményt, házi pálinkát és egy MSZP-s tollat is. A tüntetők között feltűnt Dr. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője, Szuhai Viktor, a DK szombathelyi elnöke és Koroknyai Sándor, az Együtt-PM szombathelyi elnöke. De jelen volt Vas megyéből több ellenzéki politikus, mint Wrzava Pál és Nagy Gábor. A tüntetők nagyságrendileg százan voltak.

_DSC0092

Szombathelyen is megtörtént az összefogás – Köz-Hír fotó: Bokor István

A Moziba érkező kormánypártiak közül többen fényképezték, videózták a demonstrálókat. A főként idősekből álló csoportból egy hölgy kivált és a tüntetőkhöz sietett, majd többükkel szóváltásba keveredett. Az eseményen rendőri intézkedésre egyébként nem került sor.

_DSC0118

Tüntetők és a fórumra érkezők a Savaria Mozinál – Köz-Hír fotó: Bokor István

Hende Csaba, honvédelmi miniszter, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere negyed hat előtt nem sokkal érkezett a Savaria Mozihoz a Városházából a Fideszes tisztségviselők, többek között a drogügybe keveredett Lazáry Viktor alpolgármester társaságában. Mindnyájukon narancssárga sál lobogott. Talán ez lesz a Magyar Csapat „Nemzeti Öltözéke”? A tüntetők a delegáció közeledésére hangos fütyülésbe és skandálásokba kezdett. Többen a „porszívó” kifejezést kiabálták a Fideszes politikusok felé.

_DSC0129

Hende Csaba és a Fideszes delegáció érkezik füttykoncert közepette a Mozihoz – Köz-Hír fotó: Bokor István


Rezsicsökkentés – Hende Csaba: jó az irány és az arány

Szombathely, 2014. január 20., hétfő (MTI) – Jó az irány és jó az arány is – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője hétfőn Szombathelyen a rezsicsökkentésről rendezett fórumon.

A zsúfolásig megtelt Savaria Filmszínházban a politikus az iránnyal a rezsicsökkentés folytatására, az aránnyal pedig a fórum – becslése szerint – 500 fős közönségére és arra a 30-40 tiltakozóból álló csoportra utalt, amely “Rezsicsökkentés helyett rezsimváltást”, “Európa nem ellenség” feliratú táblákkal várta a fórumra érkezőket.

Hende Csaba úgy fogalmazott: az, hogy a tiltakozók akár a villanyáram és a gáz magasabb áráért is tüntethettek, a demokrácia legfényesebb bizonyítéka.

Szavai szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök az elmúlt napokban nyilatkozataikban egyértelművé tették, hogy hatalomra kerülésük esetén megszüntetnék a kormányzat rezsicsökkentő intézkedéseit, újra extraprofitot biztosítva a külföldi tulajdonban lévő multinacionális energiaszolgáltató cégeknek, bankoknak és áruházláncoknak.

Hende Csaba felsorolta mindazt, amit szavai szerint az elmúlt négy évben elértek, amivel Szombathely gazdagodott.

Elsőként említette, hogy a kormányzat átvállalta Szombathely önkormányzatának összes adósságát, ennek eredményeként megfogalmazása szerint a következő két évben négymilliárd forinttal több maradhat a város kasszájában, hiszen sem törlesztést, sem kamatot nem kell fizetni.

Szólt arról is, hogy 11,7 milliárd forintos beruházással már épül a Markusovszky kórház új belgyógyászati tömbje, az elmúlt négy évben szavai szerint jelentősen csökkent a gyógyszerek ára, emelkedett az egészségügyben dolgozók bére, tehát nincs igazuk azoknak, akik azt mondják, hogy a kormányzat keveset költ az egészségügy fejlesztésére.

Hende Csaba szerint Szombathely gazdasága is nagyszerűen teljesített, hiszen az iparűzési adó 45 százalékos emelkedése azt jelzi, hogy a térségben működő cégek gazdasági potenciálja számottevően emelkedett.

Emlékeztetett, hogy a kormány kiemelten kezeli azt a gazdasági összefogást, amely a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központban öltött testet, és amelynek köszönhetően a Szentgotthárd-Szombathely-Zalaegerszeg térség az ország legfejlettebb gazdasági régiói közé tartozik.

Hozzátette: a további gazdasági fejlődésnek gátat szabhatna a szakemberhiány, éppen ezért fejlesztik a cégek bevonásával a szakképzést és indítják el 2015 szeptemberében a Savaria Egyetemi Központban a gépészmérnökképzést.

Kiemelte a Győr-Szombathely közötti 86-os főút négysávos autóúttá fejlesztésének programját, szavai szerint az építés zajlik, az út hamarosan eléri Szombathelyet, 2016 közepére pedig szavai szerint a gyorsforgalmú úton lehet autózni Győrig.

A rezsicsökkentésről a fórum vendég előadójaként Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere szólt.

Elmondta, hogy két és fél millió ember írta alá a rezsicsökkentés megvédését és folytatását célzó petíciót, ennek alapján a kormánypárti politikusok megerősödtek abban, hogy a rezsicsökkentést folytatni kell.

Elmondása szerint pénteken a kihelyezett frakcióülésen meg kívánják adni a felhatalmazást arra, hogy a képviselőcsoport támogassa az újabb rezsicsökkentést az Országgyűlésben is.

KÉPGALÉRIA: