Együtt: Négyszeresen veri le a kormány az internetadót a magyar családokon

0

Négyszeresen veri le a kormány az internetadót a magyarokon: csak az elmúlt napokban 75 milliárd forintnyi megszorítás került napvilágra adóemelések és forráselvonások formájában, ami közel négyszer annyi, mint amennyi bevételt az internetadó bevezetésétől várt a kormány.

A buszokra is kivetett e-útdíj 40 milliárd forintos áremelkedést jelenthet; a dohányipari cégekre kivetett különadó – bárminek is hívja a kormány – 12 milliárd forintos drágulást jelent a dohánypiacon; mindezeken túl 23 milliárd forinttal csökkentik a munkanélküli ellátásokra fordított forrásokat.

Ez összesen 75 milliárd forintos tétel, szakértők szerint ugyanakkor ezzel a megszorítások még nem értek véget: további bevételcsökkenéseket, illetve drágulást jelenthet a családoknak, hogy mintegy 200-250 milliárd forintnyi fedezetlen, megalapozatlan intézkedés látszik a költségvetésben. Mindez pedig azt jelenti, hogy még a napvilágra került intézkedéseken túl is további áremelkedésekre és megszorításokra lehet számítani.

A kormány ne sumákoljon, ne tartsa bizonytalanságban a magyar családokat! Álljanak ki, és mondják el, mire számíthatunk jövőre:

  • Honnan, kitől, milyen formában, mennyi pénzt terveznek elvonni? Milyen áremelkedéssel járó intézkedéseket vezetnek be? A munkanélküli segélyekre fordított kiadások csökkentése pontosan kiket érint jövőre, kik lesznek azok, akik ellátás nélkül maradnak?
  • A mobiladó és a bankokra kivetett tranzakciós adó egyértelműen dráguláshoz vezetett a szolgáltatásokban: mindannyian többet fizetünk a telefonálásért és a bankolásért. Ezek után miért kellene elhinnünk, hogy épp a dohányipari cégekre kivetett 12 milliárd forintnyi különadót nem terhelik tovább a fogyasztókra? Miért éppen a Lázár Jánoshoz közel álló dohányipari cég mentesül a különadó alól?
  • Készült-e bármilyen hatástanulmány, elemzés arra vonatkozóan, hogy az e-útdíj buszokra való kivetése milyen drágulásokat jelent, átlagosan mennyi pluszkiadást jelent egy családnak, amelyben iskolába járó gyerekek és munkába járó felnőttek élnek?  Az e-útdíj buszokra való kiterjesztése érinti-e a nyugdíjasok utazási kedvezményét?

Budapest, 2014. november 14.

Együtt – a Korszakváltók Pártja