55 éves a szombathelyi Erkel Kórus

0

2014. november 29-én, szombaton este került sor – az 55. „születésnap” alkalmából — a szombathelyi Erkel Kórus jubileumi koncertjére.

A kórust 1959-ben 4o zeneiskolás lány alapította, tanáraikkal együtt, az akkori Városi Kultúrházban. Az alapító karnagy Schmidt Mihály volt. Aztán Tibold Iván, majd Deáky István vezette a kórust.

1972-ben Horváth Rezsőt kérték fel az együttes dirigálására, aki kisebb-nagyobb megszakítással, élete végéig szolgálta a kórust. Énekesei néhány hete Sárváron meglékeztek rá.

A több, mint fél évszázad alatt más-más karnagyokkal is dolgozott a kórus: Héra Andrea, Pajor Éva, Paukovics László, Winklerné Palotai Ajnácska, Koltainé Pálfi Zsófia neve említendő egyebek közt.

NI141130_BI32

A kórus – az egyesületi élet és a kóruséneklés mellett – minden időben új arcát mutatta. Sőt az utóbbi években sorsfordító eseményekben is bővelkedett. Horváth Imre karnagy éppen 5 évvel ezelőtt, az 50 éves jubileumi koncerten vette át a szakmai irányítást Koltainé Pálfi Zsófiától, s most egy váratlan fordulat eredményként, ma már két karnaggyal is büszkélkedhet a kórus: ez év tavaszától HORVÁTH IMRE mellett, KIRÁLY KATALIN irányítja a nívós szakmai munkát.

(A tervekről, a célokról, a XXI. század közönségének igényeiről, a zenerajongók „modernebb” elvárásairól Király Katalin karnagy-asszonnyal készült interjúnkban hamarosan visszatérünk.)

De előbb még pár szót ez elmúlt évek/hónapok eseményeiről: tudjuk, hogy elmúlt 5 év új lehetőséget nyitott mind a kórus, mind a városunk zenei életében. A Savaria Szimfonikus Zenekarral való együttműködés eredményeként a Szombathelyi Erkel Kórus – a Zenebarátok Szombathelyi Szent Márton Kórusával kiegészülve – (új néven Erkel – Szent Márton Oratórikus Kórusként) – több alkalommal szólaltattak meg operát, oratóriumot Szombathelyen, az Iseumban, illetve a Bartók Terem színpadán. Mindezek mellett az énekkar nem szakadt el a repertoárján szereplő klasszikus kórusművektől sem! Mindezt a jubileumi program műsora is bizonyította.

NI141130_BI05

Az első részben Praetorius. Húrok édes dallamán, Victoria: Ave Maria, Lassus: Zsoldos szerenád és Bárdos: Táncol a rózsám című szerzeményének dallami csendültek fel, Horváth Imre karnagy vezényletével.

Ezt, Dr. Puskást Tivadar, Szombathely város polgármesterének ünnepi beszéde követte. A polgármester, mint a rendezvény fővédnöke, méltatta a kórus tagjainak elhivatott ténykedését, közösségi- és énekesi tevékenységét, valamint azt, hogy a karnagyváltások és a „nemzedékcserék” ellenére, a kórus egy összetartó csoport maradt, s hírnevet szerzett a városnak –határokon túl is – a zene összetartó ereje által.

Ezután Couperint, Esterházy, Gounod, Csajkovszkij, Rossini, Liszt, Kodály, Bartók művek következtek egyebek közt, Király Katalin karnagy vezényletével./Halleluja, C-dúr mise, Bájoló, Békesség-óhajtás, Forintos nóták, szlovák népdalok többek között./

Az est második részében színpadra léptek –többen is – a régi tagok közük, s együtt énekelték a frenetikus Verdi –dallamot, a Rabszolgák kórusát a Nabucco-ból.

NI141130_BI43

A generációkon át énekelt világhírű zenemű ismert hangzása, egyedi előadásmódja, s Király Katalin mély átélésű, karakteres vezénylete igazi élményt nyújtott az ünneplő közönség számára!

A programot egy hazafias (Ének Szent István királyhoz) és egy „aktuális” (Adventi ének című) Kodály – kórusmű zárta, Horváth Imre vezényletével, aki nem csak zseniális karmester, hanem az Erkel Kórus örökös tagja is!

A koncert után köszöntések következtek: felköszöntötték a kórus legrégebbi tagjait, a „később kezdőket”, de nem feledkeztek meg azokról sem, akik még fiatalok, s „csak” nemrég csatlakoztak az énekes-stábhoz.

A koncert után a vendégek ismét megtekinthették a délután nyílt kiállítást, amely az „Erkelesek” fél évszázados sikereit, élményeit, eredményeit, koncertjeit, külföldi/templomi/ szabadtéri és más, rendhagyó fellépéseit, díjait, eredményeit mutatja be. A kiállítás Szombathelyen, a Bartók Béla Zeneiskola aulájában december közepéig tekintető meg.

                                                                     Nagy Ildikó