Stephen Tükörországban

0

Most fellebbentek egy fátylat a Facebook adatlapom egyetlen titkáról.

A titok a lakhelyként feltüntetett Mirror Landing (Tükörország) , amiért már kaptam hideget – meleget.

A hely Kanadában található, ahol soha nem jártam, de ez volt az egyetlen hely aminek magyarul Tükörország (Tükörföld) a neve.

Bár már 40 éve egy Budapest nevű helyen tengetem napjaim.

Felmerül a kérdés: Miért Tükörország és miért most.

A most-ra  egyszerűbb a válasz –  a mostani lomtalanításkor előkerült sok zsák DVD – ami a hőskorban gyűlt össze.

A felvételek szelektálásakor a fiam rálelt az elveszettnek hitt Alice a Tükörországban magyar nyelvű rajzfilmre. A miért-re nekem is mesélnem kell. Aki nem szereti a hosszabb történeteket az most itt kiszállhat. Akit érdekel a válasz – folytassa az olvasást.

Hol volt – Hol nem volt – az előző évezred alkonyán – vagyis 20 éve – a fiammal gyűjtöttünk mindent – játékot, filmet – ami megjelent DVD-n. Egy számítógépes újság mellékletében találtunk egy filmet.

Az Alice Tükörországban (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There) (1871) című könyv Lewis Carroll meseregénye, amely a nagy sikerű Alice Csodaországban című mű folytatása. Az előző részhez hasonlóan, ebben a regényben is megjelennek furcsa és különös figurák és események, melyek a korabeli Angliát gúnyolják ki.

Alice a kandalló fölötti nagy tükrön keresztül átlép egy különös birodalomba. Megelevenedett sakkfigurák mellett más fura lényekkel is találkozik: zsemlepke, hintalódarázs, Subidám és Subidú, Dingidungi, Egyszarvúr, Gyilkanyessz, Tojás Tóbiás (Hampty Damty). Veszélyeken és mókás kalandokon túljutva királynővé koronázzák.

A fiammal többször is végignéztük. Közben a munkahelyemen felkértek, hogy helyettesítsek egy előadót – az új belépők tanfolyamán. A film hatására – no meg aki nemszázas – az egész életében az – az előadást a film részleteiből állítottam össze. Az előadó teremben minden technikai feltétel adott volt – számítógépek, videó kivetítő. A film alkalmas minden téma  illusztrációjának – csak ügyesen kell vágni. Az ÁFA ismertetésére például nagyszerűen használható volt az Egyirányú Vasút részlet.

Ezenkívül még bekerült pár más film részlete (pl.: Tőzsdecápák) is

– és az előadást a Volt egyszer egy Vadnyugat harmonikás részlete lőtte le (szó szerint).

Az előadás lement hiba nélkül – bár észrevettem  pár csodálkozó tekintetet. Már le is írtam magamba a történetet, mikor levél érkezett, melyben felkértek a tanfolyam(ok) állandó előadójának.(akkoriban pontozták az előadókat is) Neki álltam kicsit átalakítani, bővíteni az előadást. Kerültek be új filmek, részletek, animációk, ábrák. S így közel két évig voltam Tükörországban, a tükör másik oldalán meg vezettem az osztályom.

Voltak pillanatok, mikor ki kellet találnom, hogy a tükör melyik oldalán vagyok. Egyszer ez is elmúlt, mert vagy a tükör másik oldalán ragadtam, vagy eltűnt a tükör a két világ között, mert már itt is néha minden fordítva történik, mint ahogy egy normális világban kellene. Eltelt pár év – s újból a másik világban találtam magam – a balatonfüredi szívszanatórium állandó látogatója lettem – új szívvel – új felfogással  tértem vissza egy szomorú oldalról. Az egyik ilyen látogatás alkalmával – kölcsönkértem a videó kivetítőt a Honvéd könyvtárosától – s a többi idős beteggel együtt élveztem újra Alice fantasztikus kalandjait. Feltöltődtem –a filmtől – az esti mólós sétáktól – a Balaton csendes hullámaitól – tihanyi apátság ködbe burkolózó körvonalától, és a vidámságtól.

Az évek pörögtek tovább. Új és újabb világokat ismertem meg. Operatőrként a színfalak mögötti világot,

Susan Rigvava-Dumas – Próba

fotósként a fotósok különös  világát,

majd újságíróként újból visszatértem Alice- hoz. Cikket írtam a tükörföldi adózásról, s az itteni szépségekről, ami úgy látszik, csak a tükör másik oldaláról nézve  lehet érdekes. S így lettem az újság tükörföldi tudósítója. Ekkor írtam át a lakhelyem Mirror Land –ra, s végül így maradt.

 

Sok Tükörország vesz körül bennünket, csak meg kell találnunk. Ma már sokan választják  inkább Tükörországot.

Mert semmi sem lehetetlen – Nothing is impossible

az eredeti angol változat

Most Te, aki olvasod ezeket a sorokat – Te is a Tükör másik oldalán vagy. Igen Te, csak itt úgy hívják ezt az oldalt, hogy Internet. Biztos vagy benne, hogy amit látsz – az a valóság?

A történet végén megtekinthető a rajzfilm. A minősége a 20 évvel ezelőtti minőség, a tartalma meg lehet csak számomra jelent valamit.

Bye: Stephen

Tetszett a tartalom?