Minek kikelni az ágyból és minek robotolni? Mihail Ugarov: Oblom-off a WSSZ-ben

0
fotó: Mészáros Zsolt, wssz.hu

Pénteken 19 órakor tartották a szombathelyi Weöres Sándor Színház idei évadjának első kamaratermi bemutatóját, az Oblom-off-ot.

Nincs olyan ember a világon, aki legalább egy reggel ne gondolt volna már arra, hogy de jó lenne ébredés után egész nap az ágyban maradni, pihenni, csak várni, hogy a semmittevéssel teljen a nap. Hogy mindenki megoldjon mindent, menjenek a dolgok maguktól, csak nekünk ne kelljen beleszólni semmibe, csak mi maradjunk ki mindenből. Ezeken az őszi esős napokon nem is olyan nehéz mindezt elképzelni.

A főhős, Oblomov (Bajomi-Nagy György) is ilyen ember. Bár látszólag egész nap csak a lakásában ábrándozik, fejben reformokon agyal a világ megváltoztatása érdekében: megváltoztatná például birtoka gazdasági rendjét. Apropó, szoba. Mi, nézők is a türkizkék szobában vagyunk. Valló Péter rendezéseiben a díszleteit nem lehet nem szeretni, és nem lehet nem továbbgondolni.

A mű a reménytelen küzdelemre kívánja figyelmünket irányítani, amely kíméletlen, haszonelvű korunkban az eszményeihez és morális meggyőződéséhez ragaszkodó embert folytonos vereségre kárhoztatja.

Egy másik fontos kérdése a darabnak: a nő és a férfi együtt egyek? Vagyis egyedül is létezünk, vagy kell „a másik felünk”, hogy kiegészítve legyünk létezők?

Mihail Ugarov eredetileg Ilja Iljics halála című műve a felesleges ember típusának egyik csúcsteljesítményű megfogalmazása. Az oblomovizmus egy életérzés. Ízlelje meg a WSSZ-ben! Szuper darab lett!

Szereplők:
Oblomov/Bajomi Nagy György
Zahar, az inasa/Trokán Péter
Arkagyij, az orvosa/Kálmánchelyi Zoltán
Stolz, a barátja/Szerémi Zoltán
Olga, a szerelme/Józsa Bettina e.h.
Psenyicina, a háziasszonya/Csonka Szilvia
valamint Süle Eszter és Unger Stephan

Díszlet: Valló Péter
Jelmez: Benedek Mari
Dramaturg: Duró Győző
Zeneszerző: Melis László
Korrepetitor: Falusi Anikó
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Ügyelő: Kovács Zsu
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2017. október 6. 19 óra, Márkus Emília terem

Tetszett a tartalom?