Még nem késő felkészítenie autóját a téli időszakra!

  (X)

  0
  hirdetés

  Beköszöntött a tél, egyre hidegebbek az éjszakák, és hamarosan itt a karácsony is. Ha valaki még nem tette meg a szükséges lépéseket autója téli felkészítésével kapcsolatban, most már ne halogassa tovább!

  Téli gumicsere megvolt?

  A téli gumikra való átállás legideálisabb időpontja a november, ám tekintettel arra, hogy ilyenkor a legzsúfoltabbak a gumiszervizek sokan már októberben elvégeztetik a gumiabroncsok cseréjét, vagy épp december elejére hagyják, hiszen ilyenkor már könnyebb időpontot egyeztetni a szervizekkel. A téli gumikra való átállás a saját biztonságunk érdekében fontos, hiszen a nyári vagy négyévszakos gumiabroncsok sokkal kisebb védelmet biztosítanak a csúszós, jeges utakon. A téli gumik sokkal biztonságosabbak a hideg hónapokban, hiszen fékezés esetén sokkal rövidebb fékúttal számolhatunk, mintha nyári gumiabroncsokkal vezetnénk télen, és a megcsúszás veszélye is kisebb.

  Sok egyéb teendő is van

  A gumiabroncsok cseréje azonban csupán egy az ilyenkor elvégzendő teendők közül, bár sok autótulajdonosnak ebben merül ki az autó téliesítésének fogalma. A téli szezonra készülvén, nem árt egy mindenre kiterjedő átnézés, ha nem értünk hozzá, akkor mindenképpen szakemberekkel érdemes ezt elvégeztetni. Ilyenkor megvizsgálják a fékek állapotát, a folyadékszinteket, az akkumulátor töltöttségi szintjét, a vezetékek állapotát, és még sok mást is.

  Hirdetés

  Ha a hideg reggeleken nehezebben indul az autónk, akkor érdemes az akkumulátor elöregedésére gondolnunk. Megpróbálkozhatunk azzal, hogy éjszakára töltőre tesszük, ám ennél is érdemesebb egy új akkumulátorra beruháznunk a téli szezon kezdetén, hogy elkerüljük a reggeli indítási nehézségeket. Ha nem túl régi az akkumulátorunk, akkor is ellenőrizzük annak töltöttségi szintjét és saruit fújjuk be kontaktspray-vel, megelőzendő a korrodálást, ami szintén rosszabb teljesítményhez vezethet.
  A folyadékszintek ellenőrzésekor ne csupán a motorolaj szintjére vessünk pillantást: szükséges, hogy a hűtőfolyadékot fagyállóval töltsük fel (a fagyási pontját a benzinkutaknál ellenőrizhetjük, akkor jó, ha -35 C fok körüli a fagyáspontja), ugyanígy elengedhetetlen, hogy az ablaktörlő folyadékot is kicseréljük télire. Ha ezt elmulasztjuk, és az ablakmosó folyadék tartálya szétfagy, súlyos árat fizethetünk a figyelmetlenségünkért.

  Mivel a téli időszakban sokszor rosszak a látási viszonyok, és hamarabb is sötétedik, fontos, hogy az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek, és töröljenek. Ha szükségesnek látjuk, cseréljük le az ablaktörlőket is.

  A fékek biztonságos, megfelelő működése alapvető a biztonságunk érdekében, ezért állapotukat érdemes szakemberrel ellenőriztetni rendszeres időközönként. Ilyenkor a szervizek munkatársai ellenőrzik a féktárcsa, a fékbetétek állapotát, lemérik a fékutat, a fékfolyadék megfelelő szintjét.

  Védje a karosszériát is!

  A karosszéria elemei télen fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, hiszen ilyenkor több a csapadék, a pára, és az utak síkosságmentesítésére használt sózás sem tesz jót autónknak. A nedvességet ugyan nem kerülhetjük el, ám a karosszéria felpolírozásával védhetjük a korróziótól, hiszen ezzel egy plusz védőréteg keletkezik a felületeken, mely ellenállóbbá teszi a nedvesség ellen.