Szabó Szabolcs (Együtt): Indított-e nyomozást Polt Péter ügyészsége a Tiborcz Istvánhoz köthető kifogásolt közbeszerzések ügyében?

0
hirdetés


Az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordul Polt Péterhez

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek vizsgálatot kell indítania az OLAF által szabálytalannak és összeférhetetlennek ítélt, Tiborcz Istvánhoz köthető közbeszerzések ügyében. Az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordul a legfőbb ügyészhez, hogy megtudja: indult-e már nyomozás az ügyben, valamint szerepel-e a gyanúsítottak közt a miniszterelnök veje. 

Hirdetés

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban. Az Orbán Viktor vejének tulajdonában csúcsra tört cég több városban korszerűsíthette így a közvilágítást uniós pénzből. A Wall Street Journal értesülése alapján a hivatal megküldte  jelentését a magyar ügyészségnek és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket. Mindemellett az OLAF az Európai Bizottságnak azt indítványozza, hogy kérje vissza a a projektekre elköltött 40 millió eurót.

Szabó Szabolcs szerint az eset súlyos aggodalomra ad okot. Tiborcz István ugyanis Orbán Viktor vejeként közeli kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel. Ha tehát Tiborcz István egykori cégéről ilyen súlyos szabálytalanságok látnak napvilágot, akkor joggal feltételezhető, hogy Orbán Viktor és családja üzleti érdekeit szolgálták. 

Az Együtt országgyűlési képviselője szerint Polt Péternek eljárást kell indítania az ügyben, erről írásban is kérdezi a legfőbb ügyészt. 

Az Együtt politikusa az alábbi kérdésekre vár válaszokat:

  • Megérkezett-e az OLAF jelentése a magyar ügyészséghez?
  • Az ügyben vannak-e már gyanúsítottak, és hányan?
  • Szerepel-e a gyanúsítottak között Tiborcz István,  Orbán Viktor miniszterelnök veje?
  • Ha igen, kihallgatták-e már?
  • Várhatóan mikor zárul le a nyomozás ?
  • Történt-e már vádemelés, ha igen, milyen bűncselekmények miatt, hány emberrel szemben?

Budapest, 2018. január 12.

Szabó Szabolcs

az Együtt országgyűlési képviselője

Forrás: Együtt