DNS a WSSZ-ben

ajánló

0
Fotó: Mészáros Zsolt, wssz.hu

Matusek Attila rendezésében került bemutatásra, Dennis Kelly angol kortárs író lebilincselő drámája, a DNS.

Ádám eltűnik, barátai halottnak gondolják. Akkor látták utoljára, amikor egy szakadék felett állt, miközben kövekkel dobálták. Mindannyian bűnösnek érzik magukat, de nem akarják, hogy elkapják őket, hiszen a jövőjük forog kockán. Szükségük van egy tökéletes fedőtörténetre. Ekkor lép előtérbe Pali. A néző nem tudja eldönteni róla, hogy pszichopata vagy zseni. Hiszen szinte érzelemmentesen, minden társát belevonva, eltereli magukról a gyanút. Ezzel azonban egy ártatlan embert sodornak bajba. És így kerülnek egyre mélyebbre a hazugságok hálójában, egyre több hazugságot elfedve még több hazugsággal. Egészen addig, ahonnan már nincs visszaút. Ez a dráma alapsztorija, de ennél jóval többről szól.

A darab fiatalokról szól, főleg fiataloknak. A bandához való tartozásról. Egymás terrorizálásáról. Mit kell elviselned, hogy egy csoporthoz tartozhass? És mit kell tenned ezért? A csoport a fontosabb vagy az egyén? Mi kell ahhoz, hogy valaki egy csoport vezetője legyen? Mit teszel meg azért, hogy benn maradhass? Mi és hogyan befolyásolja egy csoport dinamikáját? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a dráma.

Fotó: Mészáros Zsolt, wssz.hu

A színpadkép egyszerű. Van egy emelvény, ami a banda törzshelye, egy tükör és egy kanapé. A jelentek ezek között váltakoznak, néha néhány másodpercenként. A háttérben feltűnik egy monitor is, amin hol bonobókat, hol egy telefon képernyőjét láthatjuk. A színészek nagyszerűen játszanak, nincs köztük gyenge láncszem. De talán a szerepéből adódóan kiemelkedik Jámbor Nándor játéka, aki néhány hete még Néróként tündöklött és bukott. Itt pedig egyik percben egy szótlan barátot, a másikban pedig egy minden problémára megoldást találó bandavezért alakít. De a többiek is nagyszerűen hozzák a szeretetéhes, a kirekesztett, a követő, a vezető, a kihúzó csoportbeli szerepüket.

A dráma rendívül aktuális, hiszen iskolai körökben rendszeresen jelen van a bullying, illetve a cyberbullying, de abba kevesen gondolnak bele, hogy ez milyen kimenetekkel, következményekkel járhat, akár az elkövető, akár a sértett oldaláról.

Szereplők:
Lea/Alberti Zsófi
Pali/Jámbor Nándor
Tóth G./Balogh János
Ricsi/Szabó Róbert Endre
Csilla/Gonda Kata
Dani/Kenderes Csaba
Kata/Ostyola Zsuzsanna
Ádám/Kazári András

Közreműködik: Bajomi Nagy György, Újhelyi Barna

Videó: Kaczmarski Ágnes
Zene: Szabó Róbert Endre, Horváth Dániel
Jelmez: Varga Alexandra
Hang-, fény: Simon Ottó
Smink/haj: Takács Katalin
Kellék: Viszlay Zoltán Fülöp
Súgó: Jenei Ágnes
Rendezőasszisztens: Győrváry Eszter
Rendező: Matusek Attila

Bemutató: 2018. június 17. 19 óra, Stúdiószínpad

Tetszett a tartalom?