Közlemény a középiskolások és egyetemisták által szervezett pénteki tüntetésről

  0
  hirdetés

  2012-ben a kormány az államilag támogatott férőhelyek lecsökkentésével nyílt anyagi cenzust akart bevezetni a felsőoktatásban, de az egyetemisták és középiskolások összefogtak, és a tanáraik, szüleik támogatásával sikerült megakadályozniuk a tervezet legégetőbb pontjainak életbe lépését.

  Most a kormány a 2020-ban életbe lépő nyelvvizsga-törvénnyel burkolt anyagi cenzust vezetne be a felsőoktatásba: mivel az ország legtöbb iskolájában silány a nyelvoktatás minősége, ezért szinte csak az mehet egyetemre, akinek a szülei meg tudják fizetni a drága magánórákat. A felsőoktatásba való felvétel nyelvvizsgához kötése diákok ezreit szoríthatja ki az egyetemekről és főiskolákról.

  Napjainkban kiemelkedően fontos szerepe van a nyelvtudásnak. Azt azonban elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nyelvoktatás színvonalának jelentős fejlesztése és a tanárhiány orvoslása helyett a döntéshozók arra használják fel a problémát, hogy diákok tömegeitől vegyék el a továbbtanulás esélyét. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a kormányközeli Magyar Nemzet adatai szerint az elmúlt években a felsőoktatásba jelentkezők csupán 45%-a, a felvettek mindössze 55%-a rendelkezett minimum középfokú nyelvvizsgával.

  A HVG Diploma2018 kiadványát böngészve, további lesújtó adatokat találtunk: az intézkedés különös mértékben sújtja a leendő pedagógusnak és ápolónak tanuló hallgatókat, ezzel elmélyítve az oktatásban és egészségügyben ma is tapasztalható komoly munkaerő-hiányt. Nem rendelkezett nyelvvizsgával (2017-ben) a felvett hallgatók között:

  – a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 68%-a

  Hirdetés

  – a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karára frissen felvett hallgatók 48%-a

  – a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karára felvett leendő egészségügyi tanárok 75%-a

  – a Károli Gáspár Református Egyetemre felvett leendő pedagógusok 65%-a

  – az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára felvett leendő tanítók, pedagógusok 77%-a

  Különösen képmutatónak tartjuk az intézkedést abból a szempontból is, hogy a törvénymódosítást megszavazó Országgyűlés képviselőinek 62%-a, azaz közel kétharmada nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával – köztük Magyarország miniszterelnöke sem. Abszurdnak tartjuk, hogy hazánkban bárki lehet miniszterelnök nyelvvizsga nélkül, de egyetemista és főiskolás nem.

  Itt az ideje tehát, hogy a döntéshozók nekilássanak a nyelvoktatás problémáinak rendezéséhez. Április 26-án délután 4-kor a Parlament elé vonulunk, és követeljük a kormánytól, hogy az ország összes iskolájában biztosítson színvonalas nyelvoktatást; és amíg a feltételek nem adottak minden egyes diák számára a középfokú nyelvtudás elsajátításához, addig azonnali hatállyal vonja vissza a kötelező nyelvvizsga bevezetését.

  A tüntetést középiskolások és egyetemisták szervezik, de diáktársaink mellett szüleinket, nagyszüleinket, tanárainkat, és minden felelős állampolgárt szeretettel várunk, mert csakis együtt menthetjük meg a magyar felsőoktatást!

  Eseményoldal: https://www.facebook.com/events/1140079612833470/

  A tüntetéshez hivatalosan csatlakoztak az alábbi szervezetek:

  – Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)
  – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)
  – Szabad Egyetem
  – Hallgatói Szakszervezet
  – Szülői Hang közösség
  – Független Diákparlament

  A szervező diákok nevében: Sipos Ferenc Norbert, Fehér Alexandra és Gyetvai Viktor