Dr. Buda László: Mit üzen a tested?

0

 DSC0318Teltházas előadást tartott dr. Buda László a szombathelyi Sportházban a Nyitott Akadémia szervezésében. Az orvos előadásában összefüggésbe hozta a testi bajokat a lelki bajokkal, és megoldást kínált ezekre. Végül pedig elmondta, hogyan gyógyíthatjuk meg a szeretteinket egy igencsak egyszerű gesztussal.

Buda László előadása elején kifejtette, a betegség, a halál mind valamilyen fájdalmat, szenvedést okoznak, amik érzéseket váltanak ki belőlünk. Ám ezek nem csak elvesznek tőlünk, hanem adnak is: bölcsebbé tesznek bennünket. Megbetegedni csak az élő test tud, merthogy a test „át van itatva” a lélekkel.

Mint Buda László elmondta, a komoly testi betegségek okozói a lelki történések. Amit az ember gondol, az a testben le is zajlik. A doktor véleménye szerint bármilyen betegség nagyon sokszor visszafordíthatatlan orvosi szemmel, ám jelentős lelki változással, például életmódváltással, gyógyulást hozhatunk. A veszteségekkel pedig szembe kell nézni, azokat nem szabad a szőnyeg alá söpörni – mondta. Hozzátette: testünk sejtjei két dologra reagálnak: mérgező dolgokra félelemmel és a szeretet jellegű táplálékra gyógyulással.

Testünkkel kapcsolatban megjegyezte: szeretettel és hálával gondoljunk arra. Baj esetén diagnosztizálni kell, át kell gondolni, hogy az miért történhetett. Latba kell venni, hogy lelki baj is lehet-e a testi baj mögött. Szeretettel és elfogadással ezek pedig könnyen legyőzhetők.

Mint mondta, érzelmileg egy idő után mindenen túl lehet lépni. A betegségek az életnek fontos szakaszai. Bölcsességgel gazdagítanak minket. És mit tegyünk, ha mást szeretnénk meggyógyítani? Öleljünk! A szívből jövő ölelés Buda véleménye szerint a „leggyógyítóbb” gesztusunk. Hát öleljük meg szeretteinket!