Torjay Valter: Jellegzetes ülőbútorok hazánkban a XIX. század közepétől az I. világháborúig

0

Pár nappal ezelőtt jelent meg TORJAY VALTER  festőművész-művészettörténész legújabb könyve, Jellegzetes ülőbútorok hazánkban  a XIX század közepétől az I. világháborúig címmel. A gyűjtemény bemutatója  november 10-én , pénteken volt Szombathelyen, az Ida Lakberendezési Stúdióban.    Koczka Tibor alpolgármester megnyító beszéde után,  Boda Lászlóval, a könyvet kiadó, BKL Kiadó igazgatójával beszélgetett – a gyűjtőmunkáról, a korstílusokról, a gyűjtemény összeállításával járó teendőkről, a  régi bútorokról- a szrző. Sok embert érdekelt a téma, jó páran álltak is…

Sok érdekes információ hangzott el. megtudhattuk egyebek között, hogy  nagyon komoly probléma a magyar művészettörténetben, hogy az iparművészet történet rendkívül elhanyagolt. Ezen belül a bútorművészet esetében a helyzet kifejezetten katasztrofális. Míg a 20. század konstruktív gondolkodásához közelálló biedermeier stílusról, mely kb. 1820-50 között virágzott nálunk, számos könyvet írtak, addig a század második felét uraló historizmust szakmai megvetés övezte. Ez főleg díszességének és polgári jellegének volt köszönhető, de az utána következő szecesszió rehabilitálása is csak a 80-as években kezdődött meg. Ennek is köszönhető, hogy a ma a régiségboltokban, internetes aukciókon, gyűjteményekben és egyszerű magánlakásokban tömegesen jelenlévő historisztikus, un. “neo” – bútorokról szinte semmiféle irodalom nem létezik. Nyugaton tömegével találhatóak ilyen könyvek, legalább 50 évvel vagyunk lemaradva. A 19. század második felét uraló időszakról luxuskiadású angol könyveket hoztak be, melyekben szereplő bútorok teljesen mások, a drága könyvek gyakorlatilag használhatatlanok az érdeklődők számára. Némileg az egy-két német könyv jobb, mivel a hazai bútoranyag német-osztrák orientációjú, de egyes vonásokban attól is eltér.

Ez a könyv egyelőre az ülőbútorok példáján mutatja be a hazai, legjellegzetesebb típusok sajátságait, a stílusok ismertetőjegyeit. Mindez megkönnyíti az olvasónak akár saját bútora pontosabb meghatározását, időbeli elhelyezését, minőségének behatárolását. Ezeknek ismeretében pedig lényegesebben könnyebb a piaci érték behatárolása is. A könyvben az 1850-1914-ig tartó időszak jelenik meg, így a szecesszió legjellegzetesebb hazai típusaival is találkozhatunk.

A könyvben alapos technológiai rész található, ahol a bútorok készülésének körülményeivel, az anyagokkal, eszközökkel, sőt a divatos bútorveretekkel és mintarajzokkal is megismerkedhetünk.

A hallgatók kérései között az volt a leggyakoribb:  hol lehet megvenni, hol kapható?

Torjay Valter könyvét a BKL Kiadó jegyzi, s náluk gyorsan rendelhető: http://www.bklkiado.hu/index.php?page=aruhaz&mode=konyvek&megjelenes=reszletes&id=215&nev=

www.bklkiado.hu

Végül a rendezvény- mindezek és az egyéb kérdések hatására –  azzal a “bejelentéssel” zárult, hogy a széleskörű érdeklődésre való tekintettel, egy második kötet is követni fogja majd, a most  megjelent kiadványt. Ehhez jó munkát, sok feledéstől megmentett adatot, ismeretet, tárgyat, szerencsés kutatást és fáradhatatlan írói munkát kívánunk!     N.I.

 

Tetszett a tartalom?