Nagyon Balaton: programok júniustól októberig csaknem 20 helyszínen

0

    Budapest, 2014. május 14., szerda (MTI) – Idén több mint négy hónapon át, június első hétvégéjétől október közepéig tart a tavaly indult Nagyon Balaton rendezvénysorozat. Idén húsz esemény lesz, ami a tavalyi duplája.

A Nagyon Balaton nyitóeseménye egy különleges produkció lesz: június 6-án este a Csík Zenekar a tó közepén, Tihany és Szántód között két összekapcsolódó kompon fog koncertet adni. A programot mintegy ezerfős közönség nézheti a helyszínen – mondta Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Lobenwein Norbert, a 2013-ban indult Nagyon Balaton egyik alapítója, főszervezője kiemelte: a tavalyi indulás sikere után a cél a régió vonzerejének további növelése új helyszínek és programelemek bekapcsolásával.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a belföldi utak egynegyede, a külföldi vendégéjszakák 15 százaléka kapcsolódik a Balatonhoz, és a Nagyon Balaton segítségével a koncentrált nyári időszak több héttel bővül.

“A közmédia egész nyáron népszerűsíti a rendezvénysorozat eseményeit, elsősorban a Balatoni Nyár című televíziós műsorban. Kiemelt partnerként kapcsolódunk a Csík Zenekar kompfellépéséhez, az augusztus 8-ai Omega Oratórium koncerthez a siófoki szabadtéri színpadon, az augusztus 20-án kezdődő zamárdi Strand – Nagyon Zene Fesztiválhoz, és ott leszünk a Nagy Csobbanás családi fesztivál három napján, július 12-én Fonyódon, július 19-én Siófokon, illetve augusztus 9-én Révfülöpön” – mondta Lencsó Rita, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója.

Horváth Vanda, a Petőfi Rádió főszerkesztője arról beszélt, hogy a Strand – Nagyon Zene Fesztivál ideje alatt végig, megszakítás nélkül, négy napon át élő adást adnak a zamárdi helyszínről. Hozzáfűzte: ilyenre korábban nem volt példa.

A Strand fesztiválon a fellépők között lesz a Parov Stelar Band, John Newman és Dub FX, a nyitónapon, augusztus 20-án itt ünnepli 25. születésnapját a Tankcsapda, fellép a Quimby, a Kiscsillag, az Irie Maffia és a Punnany Massif is.

Siófokon a Fő téren a június 12-étől július 13-áig, a labdarúgó-világbajnokság idején VB-teraszt üzemeltetnek. Balázs Árpád, Siófok polgármestere elmondta, hogy a Nagy Csobbanás egyik napja és az Omega Oratórium koncert mellett október 10-12-én  – a Nagyon Balaton záróeseményeként – rendezik meg a Balatoni Halfesztivált a városban.

Kultkikötő néven zajlanak majd a programok a Balatonföldvári Szabadtéri Színházban június 14-étől szeptember 28-áig; fellép mások mellett Halász Judit, Lajkó Félix, előadást tart a kaposvári, valamint három határon túli magyar színház, június 28-án pedig itt lesz az ősbemutatója az Orlai Produkció rendezésében Bill Manhoff komédiájának, a Bagoly és cicának Jordán Adéllal és Szabó Kimmel Tamással a főszerepben.

Fülöp Zoltán társfőszervező arról beszélt, hogy az idei MasterCard Balaton Soundon július 10. és 14. között koncertet ad például David Guetta, Martin Solveig, a Rudimental vagy Richie Hawtin.

“A rendezvény felkerült Európa fesztiváltérképére, és különböző átalakítások, bővítések után idén 20-30 százalékkal több vendéget tudunk fogadni, és lesz Nagyon Balaton Gasztroudvar is” – tette hozzá.

Tihanyban július 12-étől 20-áig immár negyedik alkalommal tartják az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivált, amely idén szorosan kapcsolódik a Páneurópai Piknik 25. évfordulójához. Peleskey Ákos, a fesztivál alapítója elmondta, hogy hosszú távú együttműködés indul az ARTplacc és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem között.

Az idei, 24. Művészetek Völgyét szintén a Nagyon Balaton keretében rendezik meg a tradíció és az innováció jegyében. A kapolcsi fesztiválon július 25. és augusztus 3. között jelen lesz a Design Terminál és Harcsa Veronika is saját udvart indít. A 3. Paloznaki Jazz és Bor Piknik sztárfellépője DePhazz lesz, mellette például a Djabe, a Bin Jip vagy a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványai is koncertet adnak.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról számolt be, hogy a városban augusztus 9. és 31. között lesznek a Borhetek, amelyen fellép a Szabó Balázs Bandája, a CimbaliBand, a Budapest Bár és mások.

A tavaly Európa legjobb új fesztiváljának választott balatonvilágosi B.my.Lake-en idén is az elektronikus zene underground vonulatát képviselő dj-k sora lép fel augusztus 18. és 21. között a Club Aliga Üdülőközpontban.

A Nagyon Balaton képzőművészeti részéhez tartozik Weiler Péter Route 71 című kiállítása, amely balatoni témájú képekből áll. A tárlat nyitóállomása június 21-én a köveskáli buszpályaudvaron lesz, majd a művek később a Balaton Soundon és a Strandon is láthatóak lesznek.

Lesznek kapcsolódó sportrendezvények is, a 212 kilométer hosszú balatonaligai UltraBalatonra 4000 résztvevővel május 31. és június 1. között kerül sor, a BalatonMan Füred triatlonfesztivál június 13-tól 15-ig tart.

Tetszett a tartalom?