Kormányszóvivő: Magyarország több mint 500 millió eurót költött a határok védelmére

0
Röszke, 2015. szeptember 14. Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarország az elmúlt időszakban több mint 500 millió eurót költött a magyar és az európai határok védelmére – emelte ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Kovács Zoltán emlékeztetett, a kormány álláspontja az illegális bevándorlási helyzet kezelésére továbbra is az, hogy a külső határokat mindenképpen meg kell védeni, a belső határellenőrzést pedig meg kell szüntetni, vissza kell állítani a szabad mozgás lehetőséget.

Emellett a migránsok kötelező szétosztását el kell utasítani, legfeljebb önkéntes kvótáról lehet szó – fűzte hozzá.

Továbbá a szolidaritás szempontjából minden költséget és elemet figyelembe kell venni, azt is, amit – ha nem is a brüsszeli elvek mentén – a szabályok betartása érdekében tett Magyarország – mondta Kovács Zoltán.

A helyzet rendezését illetően a tagállamok érdeke az lenne, hogy a leggyorsabban a leghatékonyabb megoldásokat találják meg – jegyezte meg. A szóvivő úgy vélekedett, egyre kisebb az esély arra, hogy jelentősebb változtatás történne a kötelező szétosztásról szóló javaslatban, így nagy valószínűséggel nem lesz egyetértés.