Juhász Péter és Szigetvári Viktor: A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer alkalmatlan a valódi ellenőrzésre

1


Minden céget és cégláncolatot valljanak be az országgyűlési képviselők

Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint a friss vagyonnyilatkozatokból ismét jól látható, hogy a jelenlegi szabályozást súlyos problémák terhelik, hiszen azt a politikusok könnyedén kijátsszák. Közhiteles nyilvántartásokkal összeegyeztetett vagyonnyilatkozati rendszerre van szükség, ahol nem a politikusok szolgáltatnak magukról megbízhatatlanul adatot. Az Együtt erre a kibúvókat felszámoló szabályozásra korábban már javaslatot tett, a Fidesz azonban leseperte. 

Január 31-én, szerda estig kellett az országgyűlési képviselőknek leadniuk éves vagyonnyilatkozataikat. 

Orbán Viktor strómanjai segítségével mára 303 milliárd forintos vagyonával Magyarország leggazdagabb emberévé vált, még, ha vagyonnyilatkozatából ezt el is rejti. Míg Orbán Viktor a strómanjai felhasználásával, addig Rogán Antal egy szabadalom-hazugságon keresztül legalizálja korrupt módon szerzett vagyonát. Feltalálóként, szabadalmi jogára hivatkozva magyarázhatja miből is fedezi a maguktól növekvő Pasa parki négyzetmétereket, a hivatalos jövedelméből nem fedezhető luxuséletét. Ugyanakkor a friss vagyonnyilatkozatokból az is kiderült, hogy vannak fideszesek, akik már leplezni sem próbálják gazdagodásuk: Halász János például vett egy 68 négyzetméteres, új építésű lakást Debrecenben. Lekövethetetlen, hogy miből, hiszen az idei és a tavalyi vagyonnyilatkozatába sem írt be semmiféle megtakarítást, sem hitelt.

Juhász Péter és Szigetvári Viktor szerint a miniszterelnök, Rogán Antal és több más fideszes politikus nyilatkozata megerősíti azt a tényt, hogy a jelenlegi szabályozást súlyos problémák terhelik, hiszen azt a politikusok könnyedén kijátsszák. Mindez nemcsak azért jelent gondot, mert nem lehet nyomon követni a politikusok vagyonosodását és az esetleges korrupciós ügyeket, hanem azért is, mert egyre csak növekszik az állampolgárok politikával, politikusokkal szembeni jogos bizalmatlansága. Az Együtt szerint, amennyiben egy képviselő szándékosak ferdít vagyonnyilatkozatában, annak jogi következménye kell, hogy legyen.

Közhiteles nyilvántartásokkal összeegyeztetett, a kapcsolt cégeket is felfedő vagyonnyilatkozati rendszerre van szükség, ahol nem a politikusok szolgáltatnak magukról megbízhatatlanul adatot. Így a választó automatikusan képet kaphat arról, kinek mije van. Az Együtt ezért nyújtott be már vagyonnyilatkozati törvényt módosító javaslatot az Országgyűlésnek. Az Együtt ebben olyan rendszerre tett javaslatot, amely nem hagy kibúvót a képviselőknek valós vagyonuk, érdekeltségeik bevallása alól, önként kellene minden céget, cégláncolatot és érdekeltséget bevallaniuk. A Fidesz nem meglepő módon lesöpörte ezt a törvénymódosító javaslatot.

Budapest, 2018. február 1.

Juhász Péter

az Együtt elnöke

és

Szigetvári Viktor

az Együtt miniszterelnök-jelöltje

Forrás: Együtt

Tetszett a tartalom?