A hulladékkezelés jelene és jövője Szarvas térségében

  (X)

  0
  hirdetés

  Az európai szabványnak megfelelő korszerű kommunális hulladéklerakók és kezelő létesítmények már a múlt évtizedben átvették az illegálisnak minősítetteket. Ez az átállás Magyarország valamennyi települését egyaránt érintette, köztük Szarvas köz-, valamint külterületeit is.

  Mindazok, akik a köztisztasági szférán belül szeretnének elhelyezkedni és Szeged, Hódmezővásárhely (az ország egyik legnagyobb teljesítményű kommunális depója itt található), vagy Szarvas vonzáskörzetén belül laknak, számos technológiai, parkrendezési munkafolyamat közül van lehetőségük választani. Az utóbbi településen működő KOMÉP Városgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenységei az anyaggyűjtésen, annak tárolásán és értékesítésén felül erdőgazdálkodási, vagy éppen gépjármű javítási, építőipari gépek kölcsönzését szintén lehetővé teszik. A teljesség igényével megtalálható e tevékenységkörök listája a közszolgáltató www.szarvasikomep.hu hivatalos honlapján. Speciális szolgáltatásként külön kiemelhető az ott átvett és utólagos költséggel kezelt elektronikai hulladékforgalom is, amelybe beletartoznak háztartási elektronikai cikkek, elektromos szerszámok, gépek, vagy például kondicionáló berendezések.

  Munkavállalás szempontjából ma már kedvező választás tehát mind a betanított, mind a speciális ismereteket igénylő munkafolyamatok ellátása iránt érdeklődőknek, nemcsak megyén belül, ugyanis az odavezető infrastruktúra kellően fejlett. Az ipartelep válogatóműhelyének szalagján, vagy az emelőgépek, bálázó gépek munkásait kitevő munkavédelmi előírások betartása mellett, speciális követelményeket relatíve kevésbé támasztanak velük szemben, ám a monotonitástűrés és a folyamatos koncentrációkészség ez esetben is előny. Az anyagok veszélyessége alapján további osztályozást is végeznek, ide értendőek az elektronikai alkatrészek kezelése is.

  Természetesen, mint több megyeszékhely nagyobb vállalatánál bevezetésre kerülő szelektív hulladékgyűjtéssel immáron egy éve a szarvasi polgárok is megismerkedtek. Az egy hónapos próbaüzem után ezt a szolgáltatást aktívan használják, amelynek időbeosztásáról a fenti weboldalon szintén bővebb információt kaphatnak. A munkahelyteremtés, mint ösztönző „eszköz” a lakosság részére nem túl hatékony, éppen ezért egyre inkább teret nyernek az ingyenesen megtekinthető, az újrahasznosítás során előállított végtermékeknek a szervezett bemutatása. Ezzel az érdeklődők saját szemükkel és akár kezükkel érzékelhetik azokat az egykor még alumínium dobozként funkcionáló, ma már beolvasztásra került hulladékokat, amikből többek között ventillátor, vagy egyes fémekből szintén beolvasztással fűtőtesteket állítottak elő. Ami pedig a műanyagok újrahasznosítását és használatát illeti, a határ aligha húzható meg. A válogató műhelyből tiszta technológiával kinyert másodnyersanyag több kínai cégnek biztosít alapot a fennmaradáshoz, amikből rendszerint olvasztó és műszálkinyerő gépek segítségével ruhaneműket, köztük esőkabátokat, kabátokat készítenek. A körfolyamat részeként ezeket a termékeket európai kereskedőknek értékesítik, vagy közvetlen behozatalt követően kerülnek eladásra. Az üveg és a papír ettől kevésbé „mobilis”, viszont figyelembe véve annak tényét, hogy Magyarországon mindössze egyetlen üveggyártó és feldolgozó üzem működik (Orosházán), az újrahasznosításra kerülő színes üveg, mind külföldi exportra kerül. Aki például a szelektív rendszereknek jeles képviselője kíván lenni a munkaerőpiacon, személyi feltételként előírás a „C” típusú vezetői engedély, rendszerint folyamatos ajánlatokkal találkozhatunk állásportálokon a gépkezelői állások mellett ezzel is, vagy egyes cégek logisztikai osztályán belül az elvárt végzettség kimerülhet pusztán a nyolc osztállyal a hozzákapcsolt targoncavezetői jogosítvánnyal.

  Magasabb végzettség birtokában lévőknek is akadhatnak főként mérnök állások, illetve a mintavételi laborban analitikus, vagy kisegítő labortechnikusi állások, amikhez elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalataink feltüntetése az önéletrajzban. Vegyészmérnökök, laboránsok ugyancsak előnyt élveznek. Ezen a területen leginkább rájuk, vagy a környezetvédelemmel kapcsolatos felsőfokú bizonyítvánnyal rendelkezők és laboratóriumi asszisztensekre van szükség. Mérnöki és más kategóriájú álláskereséshez javasolható emellett a www.szarvasallas.hu portál is.

  Hirdetés