Látnivalók Biatorbágyon

  0
  hirdetés

  Pest megye nyugati részén, a Budakeszi járásban található Biatorbágy városa. A történelmi jelentőségű település kedvelt kirándulóhely turisták egész sokaságának körében. Ezt a népszerűségét a Zsámbéki- medencében, a Budai-hegység által övezett város leginkább természeti adottságainak köszönheti.

  Biatorbágy leginkább az 1931-es merénylet révén tett szert országos, de bizonyos esetek tanúsága szerint még azon is túlmutató hírnévre. Mindenesetre a város napjainkig is megtekinthető legjelentősebb nevezetessége annak a vasúti viaduktnak a felújított, és leszerelt változata, amelyet annakidején Matuska Szilveszter egy nagyjából két kilogramm tömegű robbanószerkezet segítségével felrobbantott, miközben egy Budapestről Bécs felé haladó személyvonat haladt át rajta.

  Biatorbágy vonzerejét, ami talán ennél is jobban meghatározza, az a város szélén található outlet kereskedelmi komplexuma. Üzleteinek sokasága és alacsony árai emberek egész tömegét vonzzák a fővárosból és a vidék egyéb területeiről egyaránt. A kereskedelem terén folytatott tevékenysége a térség gazdaságát jelentős mértékben befolyásolja, és a helyi lakosság egész tömegét látja el álláslehetőségekkel. Szerencsénkre Biatorbágy munka szemszögéből igen jól teljesít.

  Azonban, ha úgy alakul, hogy idelátogat az ember, érdemes lehet az outleten és a vasúti viadukton kívül a város más lehetőségeit is megtekinteni.

  Érdemes például kirándulni a friss levegőn egy kiadósat a Biatorbágy határában található Nyakas-hegy környékén. Ez a város központjában található viadukttól mérten csupán néhány kilométer távolságban található, és a hegy csúcsára is csupán egy könnyű séta árán juthatunk fel. Így akár gyerekekkel is könnyen kivitelezhető egy egész napos kirándulás ebben a térségben.

  Hirdetés

  Ugyancsak itt a Nyakas-hegyen barangolva keveredhetünk a Szily-kápolna épületéhez is. Ez az iharosi erdőben található építmény a Szily-család sírkápolnájaként jött létre. Az évtizedek során előfordult, hogy szétdúlták a vandálok, de nemrégiben a helyi önkormányzat intézkedései nyomán ismét felújították. Ezáltal újfent látogathatóvá vált a turisták számára.

  Az Iharos-völgy erdejében vendégház is található. Amely kiváló helyszín lehet különböző táborok, osztálykirándulások lebonyolítására. Az erdő alapvetően kiváló túrahelyszín válogatott túraösvényeivel, így egy ilyen ideszervezett erdei tábor fokozott élményt szerezhet az idelátogató csoport számára.

  Ahogy akár a Bükk területén, itt is találhatók kaptárkövek. A sziklafalakba vájt alakzatok az ország számos már területén is előfordulnak, a Biatorbágyi semmiben sem különbözik ezektől, de érdemes lehet ezeket is megtekinteni, ha már épp ebben a térségben túráznánk.

  Érdemes megtekinteni Biatorbágy ember alkotta látványosságait is. Ezek közé tartozik a Szent Anna református templom épülete, illetve a napjainkban általános iskola számára otthont biztosító Sándor-Metternich-kastély épülete is, valamint a Biai református templom is az ilyen építmények sorát gyarapítja. Ha veszi arra a fáradtságot az ember tehát, hogy ellátogasson ebbe a térségbe, javasolt ezen látványosságainak mindegyikét alaposan megvizsgálni.