A Red Bull Air Race légikapuinak felállítása néha ugyanolyan kihívás, mint végig repülni magán a pályán. Pláne, ha mindez vízfelületen történik.

„A természet jelenti számunkra a legnagyobb kihívást” – mondja Marko Van Es, a versenypálya működéséért felelős csapat vezetője, aki kollégájával, Ivanka Kösters-szel közösen felel a pálya kialakításért mindegy egyes helyszínen. Van Es 2005-ös csatlakozása óta sok mindent megélt már a versenyen. „Londonban a dagály hat óránként hétméteres szintkülönbséget okozott, Japában trópusi ciklon nehezítette a munkát, Abu-Dzabiban pedig 40 éve nem látott vihar tombolt, csak, hogy néhányat említsek” – emlékszik vissza Van Es. „San Franciscóban oroszlánfókák, Perth-ben pedig bikacápák akarták megenni az elmerült kábeleket, miközben mi a víz alatt dolgoztunk!”

De mégis hogyan kell vízfelszínen felállítani az uszályokon álló pilonokból alkotott légikapukat?

„Szárazföldön elég csak kijelölni a helyet, és az ott is marad. Amikor a versenypálya vízfelszínen van, minden mozog” – fejti ki Peter Maaskant, a technikai csapat vezetője. „Az apály-dagály változások miatt különböző mélységekkel kell dolgoznunk, tengeren pedig óriási hullámok és széllökések is előfordulhatnak. Mindez befolyásolja az uszályok pozícióját, ezért horgonyokkal és acélkábelekkel próbáljuk őket a helyükön tartani.”

Már csupán egy pilon alapzatának kialakítása is három 12 méteres konténeruszály egymáshoz kapcsolását követeli meg, az ezeket rögzítő horgonyok súlya pedig fejenként akár 1000 kilós is lehet. A 25 méter magas pilonok néha vitorlaként viselkednek, amikor levegővel töltik őket, és 1,5 tonna erőt mérnek a horgonyokra és acélkábelekre. Hihetetlen, de a rögzítés munkálatait – minimum hat kilométer hosszúságú acélkábelt elhasználva – kézzel végzi a csapat minden állomáson.

A Red Bull Air Race szakemberei sok helyszínen használnak távvezérelt járművet (ROV – remotely operated vehicle), hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy a víz alatt minden a helyén van. A kompakt egység akár 300 méter mélyre is le tud merülni, élő képeket küldve a team-nek, akik ez alapján perceken belül elemezni tudják a rögzítés állapotát.

Környezetvédelem Cannes-ban

Nincs két egyforma versenyállomás. A cannes-i öböl medrét gazdagon borítja be a tengerifű, amely a helyi ökoszisztéma számára elengedhetetlen. Ezért a csapat először szonár segítségével feltérképezte a tengerfenék azon területeit, ahol a hagyományos horgonyok lehelyezhetők anélkül, hogy kárt tennének az élővilágban. Ezt követően az acélkábelek 60 százalékát 18 milliméter vastagságú extra erős rostból álló anyagra cserélték, (törő terhelése 30 000 kilogramm), és úgy rögzítették, hogy a kötelek ne érintkezhessenek a tengerifűvel. A csapat a versenyt megelőzően hat teljes hétig dolgozott a kilenc légikapu helyének kijelölésén ROV és pontos GPS koordináták segítségével. A szállítás önmagában egy hetet vett igénybe, mivel 42 kamion hozta a felszerelést, de a cannes-i kikötőben egyszerre csak egy kamion tartózkodhatott.

A nyílt víz kihívásai Csibában

Ha nyíltvízi pálya kialakításáról beszélünk, a japán Csiba városa mind közül a legkeményebb dió – még akkor is, ha éppen nincs ciklon.

„Csibában igen kiszámíthatatlan az időjárás. Már kis szél mellett is 2,5 méteres hullámok alakulhatnak ki, és ez a part közvetlen közelében lévő uszályok szempontjából veszélyes” – magyarázza Van Es. „Itt 42 darab 1000 kilogrammos horgonnyal dolgozunk. 6000 méter hosszú és 18 milliméter vastagságú acélkábellel rögzítjük a horgonyokat, a kábelek és a horgonyok között pedig 10 méter hosszú, 750 kilogrammos lánc található. Ha nem használnánk láncokat, a kábelek elszakadnának!”

Verseny az idővel Budapesten

A Red Bull Air Race ikonikus budapesti helyszíne nem könnyű falat, még úgy sem, hogy a város szívében, a Dunán zajlik. Amíg a világbajnokság egy másik klasszikus helyszínén, Abu-Dzabiban kilenc ember három hajót használva nyolc nap alatt építi fel a pályát, amely aztán a helyén is marad a verseny végéig, Budapesten ugyanezt naponta 54 perc alatt kell teljesíteni, a nap végi utolsó repülés után pedig 30 perc alatt szét is kell szedni a pályát – hiszen a hajózás sosem állhat le teljesen a Dunán.

„Mindez azért valósulhat meg így, mert a Magyar Honvédség csapatával dolgozunk. A versenypályát 85 emberrel és 32 hajóval állítjuk fel, a légikapukat pedig öt, fejenként 45 kilogrammos horgonnyal rögzítjük, szemben a négy, fejenként 500 kilogrammos horgonnyal, amit Abu-Dzabi légikapuinál használunk. Trükkös, mert ezek a kis horgonyok kell, hogy ellenálljanak az áramlásnak és a szélfútta pilonok által támasztott erőnek” – fejti ki Van Es.

A budapesti futam közeledtével Van Es és csapata az időjárás előrejelzést figyeli. „Budapesten az erőteljes áramlatokon túl a vízállással is meg kell birkózni, amely minden évben különböző. Egy adott napon a verseny és a pálya nehézsége mindig a leesett eső mennyiségétől és a széltől függ” – mondja. Ahogy a 14 elit pilóta csapatának is mindent be kell vetni a világbajnoki címért, úgy a versenyüzemeltetés is azon dolgozik, hogy minden eshetőségre felkészüljön a következő versenyen.

Kövesse figyelemmel, ahogy a pilóták a Duna vize felett repülnek a sport történetének ikonikus helyszínén, amikor a Red Bull Air Race visszatér Budapestre június 23-24-én. Jegyekért és a legfrissebb információkért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra.