LMP: A mostani az utolsó generáció, amely még tud változtatni – LMP

0
hirdetésVágó Gábor, az LMP európai parlamenti listavezetője, a párt szombati kongresszusán a klímaváltozás elleni azonnali fellépésre szólított fel, mert a mostani az utolsó generáció, amely még tud változtatni. A klímaváltozás visszafordítható, de cselekedni kell, nem holnap, hanem azonnal, most és mindenkinek.

A magyar és az európai parlamentben is fel kell vennünk a harcot a károsanyag kibocsátások kétharmadáért felelős száz globális nagyvállalattal – szólított fel Vágó Gábor, az LMP 45. kongresszusán. Hangsúlyozta: az unió vezetése és a magyar kormány eddig nem az embereket szolgálta, hanem ezeknek a nagyvállalatoknak az érdekeit védte, ezért olyan vezetőkre van szükség, akinek fontosabb az emberek jövője, mint a nagy cégek profithajhász magatartásának támogatása.

Az LMP listavezetője Kövér László házelnök egy pénteki nyilatkozatára utalva azt mondta: az Országház házmestere kannibálpolitikáról beszélt, azt azonban elfelejtette, hogy éppen a Fidesz annak a kannibálpolitikának a legfőbb letéteményese ma Magyarországon, amely felzabálja a bolygót. Ennek a kannibálpolitikának fogunk véget vetni az EP-ben – jelentette ki.

20 ezer lobbista küzd ma Brüsszelben azért, hogy a nagyvállalatokat továbbra is helyzetbe hozza, az LMP viszont 500 millió európai és 10 millió magyar állampolgár érdekeiért fog küzdeni az EP-ben.

Egész Európa átállhatna a megújuló energiára és fejleszthetné a közösségi közlekedést, de ehhez először fel kell venni a harcot a profithajhász energiacégekkel és a profitjukat védő autóipari vállalatokkal. Az állampolgárok kezében van az erő ehhez, hiszen ha erős zöld párt Magyarországon és Európában, akkor erős lesz a zöld gondolat az egész világon.

Hirdetés

Vágó Gábor klímaválasztásnak, a jövőről való döntésnek nevezte a jövő vasárnapi EP-választást, és úgy vélte: úgy emlékeznek majd erre a voksolásra, mint amikor elkezdődött a változás. Nem várhatunk másokra, jövő vasárnap erős zöld üzenettel képesek vagyunk a világot is kifordítani a sarkából.

Az LMP EP-listájának második helyén álló Demeter Márta, az LMP társelnöke arról beszélt: az EP-választás tétje az is, hogy a magyar nemzeti érdeknek végre lesz-e valós képviselete az Európai Unióban, szó esik-e végre a magyar emberek számára fontos kérdésekről, a multinacionális cégek korlátok közé szorításáról, az elmaradott régiók felzárkóztatásáról, dolgozói bérekről és az uniós források elosztásáról.

A választás másik tétje a tömeges elvándorlás megállítása. A magát nemzetinek hazudó miniszterelnök lemondott a 600 ezer külföldre költözött magyarról, mert neoliberális gazdaságpolitikája szerint az olcsó magyar munkaerő versenyelőnyt jelent.

Az LMP azon dolgozik, hogy a multik Európája helyett az emberek Európáját építse, amely biztonságot és stabilitást nyújt majd a magyarok számára.

Az LMP társelnöke az európai uniós tagállamok nemzetgazdaságának teljesítőképességéhez mért közös uniós minimálbér bevezetését javasolta. A magyar és nyugati minimálbér közötti különbséget mérsékelni kell, ezért meg kell duplázni a hazai minimálbért. Emellett a korrupt fideszes kormányzatot kikerülve kell Magyarországra hozni az uniós forrásokat, hogy közvetlenül a magyar emberekhez és vállalkozásokhoz jussanak a támogatások.

Demeter Márta a külső EU-s határok védelmének megerősítése mellett érvelt, szerinte a tömeges migráció az éghajlatváltozás és a nagyvállalatok gazdasági kizsákmányoló szerepének következménye.

Európa vagy zöld lesz vagy nem lesz – zárta beszédét az LMP kampányszlogenjével Demeter Márta.

Az LMP kongresszusa – amelyet egy VI. kerületi hotel rendezvénytermében tartottak – a két beszéd után zárt üléssel folytatta munkáját: a tagok várhatóan szavaznak majd a párt 2018-as zárszámadásáról és az LMP pénzügyi beszámolójáról.Forrás: LMP