LMP: Elfogadhatatlan, hogy a román diplomácia megtagadta a párbeszédet az úzvölgyi esettel kapcsolatban – LMP

0
hirdetés


Úzvölgye, 2019. június 6.Hargita megyei magyarok, akik élõláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetõben törvénysértõen létesített román emlékmûvet és parcellát 2019. június 6-án. A románok erõszakkal bevonultak és megtartották a szertartást.MTI/Veres Nándor

A katonatemetőbe román provokátorok törtek be és rongáltak meg magyar síremlékeket. A temető rengeteg magyar honfitársunk zarándokhelye, köztiszteletnek örvendő hely.

Az LMP elfogadhatatlannak és a nemzetközi szokásjogi normák durva megsértésének tartja, hogy Románia budapesti nagykövete megtagadta a párbeszédet az úzvölgyi katonatemető ügyében.

Az LMP a leghatározottabb fellépést várja el a magyar kormánytól, továbbá mélységesen elítéli a román fél udvariatlan, kioktató és példátlanul durva stílusát. Egyúttal felszólítjuk a román kormányt, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségének és tartsa be a közös európai értékekből fakadó normatív szabályokat.

Hirdetés

Az LMP elítéli a román média és hatóságok gyűlöletkeltő és uszító politikáját, és kiáll magyar honfitársaink mellett, akik a katonatemető védelméért küzdenek.

Elvárjuk, hogy az Európai Unió a szokásos szigorral adjon választ erre az alapjogi sérelemre.

Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.Forrás: LMP