LMP: A következetes munka eredményre vezet – Interjú Bruder Mártonnal – LMP

0
hirdetés


Permakultúrás, madárbarát, extenzív állattartással foglalkozó gazdaságot üzemeltet, közben a törökbálinti önkormányzat képviselője, ahol a civilek hangja.

Október 13-án képviselői mandátumot szereztél Törökbálinton.

Egy év megfeszített munkával építettünk föl egy civil szervezetet, a Törökbálint Holnap Egyesületet, amely mögött az ellenzéki pártok többsége is felsorakozott. Nagyon kemény kampány volt, melynek hajrájában az MSZP kilépett az összellenzéki együttműködésből és külön szervezetként elindult, ezzel esélyeinket jelentősen csökkentette.

Hogyan vártátok az eredményt, hogyan ünnepeltetek?

Hirdetés

Az eredményváró feszült hangulatban telt, de ünnepléssel zárult. A nyolc egyéni körzetből egyesületünk jelöltjei öt körzetben tudtak nyerni, ezzel Törökbálint legjelentősebb politikai szervezetévé váltunk. Sajnos polgármester-jelöltünk, Szőke Péter, alulmaradt, így a testületben 6 Holnapos képviselővel szemben, négy kormánypárti képviselő, a polgármester és a kompenzációs listáról mandátumot szerzett MSZP-s képviselő ül.

Képviselői munkád során milyen ügyeket kívánsz majd vinni a testületben?

Egyéni választókörzetben szereztem mandátumot, de körzetem sajátos problémáin túl városi szintű kérdésekkel is aktívan foglalkozni kívánok. Fókuszban egyértelműen a zöldpolitikához kötődő ügyek lesznek. Első előterjesztéseim olyan jelentős témákról fognak szólni, mint a város költségvetési összegének legalább 1 százalékát kitevő részvételi költségvetés megalkotása, ugyanígy fontos a klímavészhelyzet kihirdetése, illetve városi klímaadaptációs stratégia kidolgozása.

Egészségesebb város lesz Törökbálint?

Azon leszünk. Módosítani kell a helyi környezetvédelméről szóló rendeletet. A glifozát és deltamethrin hatóanyagok közterületi használatának azonnali megtiltására, valamint az „ökováros” programhoz illeszkedően olyan rendeletmódosítás előkészítése, miszerint 2021. január 1-től a közterületeken kizárólag az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett hatóanyagok használata legyen engedélyezett. Ezen túl átfogó fásítási, zöldterületi koncepció kidolgozása, zajvédelmi cselekvési terv kidolgozása, és az oktatási intézmények környezeti nevelési programjainak támogatása is ezen célt szolgálják.

A civilek hangja ott lesz a testületben?

A nagy múltú, helyben jelentős Kerekdomb Környezetvédő Egyesület két tagja indult jelöltként a választásokon. Sajnálatomra az egyesület elnöke, Fernengel András, nem szerzett mandátumot, ezért feladatomnak tekintem, hogy a Kerekdomb képviselője is legyek a testületben. A több mint 100 taggal bíró környezetvédő egyesületben jelentős szaktudás és tettrekészség van, melynek kamatoztatását a város érdekében támogatni kívánom.

Törökbálinton található a tanyád, amiben igen sok lehetőség van. Mit gondolsz inspirálja majd ez a politikai környezetedet hasonló kezdeményezésekhez?

Permakultúrás, madárbarát, extenzív állattartással foglalkozó gazdaságot üzemeltetek. Úgy vélem, hogy a természet- és környezetvédelem ügyét, a zöldpolitikát hiteles szereplőként tudom képviselni, hiszen nem csak prédikálom, de mindennapjaimban a legmesszemenőbbekig gyakorlom is. Tudom, hogy a Törökbálint Holnap Egyesületben tagtársaim ezt elismerik, de bízom benne, hogy a hiteles és szakmailag megalapozott előterjesztéseim a testület másik felét is meg fogják győzni. Hiszem, hogy a következetes munka és példamutatás eredményre vezet, és párthovatartozástól függetlenül konszenzusos döntéseket fogunk hozni a várost érintő zöld ügyekben.Forrás: LMP