LMP: Kevés a Btk.-módosítás a családon belüli erőszak ellen – LMP

0
hirdetésKevés a Btk.-módosítás a családon belüli erőszak ellen

Kevesli a büntető törvénykönyv módosításának tervezetében foglaltakat az LMP országgyűlési frakciójának tagja. Hohn Krisztina szerint az igazságügyi tárca előterjesztése nem nyújt valódi megoldást a családon belüli erőszak megelőzésére.

A társadalmi egyeztetés alatt lévő javaslat nagyon jó elemeket is tartalmaz, például szélesíti a pártfogói felügyelet elrendelésének lehetőségét. Arról is elismerően szólt, hogy bizonyos bűncselekmények elkövetőinek szabadon bocsátásakor kiskorú gyermek érintettsége esetén várhatóan értesíteni kell a gyámhivatalt.

Ugyanakkor az elkövetők gyakran nem azok közül kerülnek ki, akiket már büntettek hasonló bűncselekmény a jelzőrendszer azonban nem tudja kiszűrni ezeket az eseteket.

A politikus ezért megfelelő oktatást szorgalmazott annak érdekében, hogy a szakemberek vagy akár a család időben észlelje a jeleket. Eddig nem tűnik hatékonynak az a képzés, ami tavaly indult családsegítők, rendőrök vagy bírók számára.

Hirdetés

Az igazságügyi tárca javaslata egy konkrét esetre íródott, holott a családon belüli erőszaknak számos más előfordulása is van, például az idős, beteg szülők bántalmazása.

Közölte: mindezért levélben fordul a tárcavezetőhöz, amelyben az Isztambuli egyezmény ratifikálását is szorgalmazza.Forrás: LMP