LMP: A felsőoktatás nemzeti alap! – LMP

0


Ma az ország egyik legnagyobb egyetemvárosában Pécsen, tartott sajtótájékoztatót a felsőoktatás helyzetéről Dr. Keresztes László Lóránt és Ungár Péter az LMP – Magyarország Zöld Pártja országgyűlési képviselői.

Keresztes szerint Magyarországon az egyetemek, főleg a vidékiek nagy vesztesei az Orbán-kormány által alkalmazott oktatáspolitikának. Európa szerte a kormányok sokkal jelentősebben fektetnek az oktatásba, hiszen céljuk és érdekük, hogy felkészítsék a következő generációt a 21. század kihívásaira. Itthon sajnos más a helyzet. Az állami intézményekben dolgozók bére rendkívül alacsony és ez különösen igaz a felsőoktatásban munkát vállalókra. “Hiába írja ki plakátokra a kormány, hogy mennyit nőtt a gdp, ha ennek gyümölcseit nem élvezhetik, akik a nagyon fontos munkát végeznek”- mondta Ungár Péter. A Fidesz neoliberális oktatáspolitikája elvesz az egyetemektől, ahelyett, hogy adna.

A felsőoktatás, az abban dolgozók érdekei és a vidéki intézmények helyzete kiemelten fontos az LMP-nek, ezért is nyújtottak már be többször is ezzel kapcsolatos törvénymódosításokat, de eredménytelenül. Éppen ezért 2022-re már ki kell jelölni a lehetséges új irányvonalakat az országgyűlési választásokra, hangzott el a sajtótájákoztatón.



Forrás: LMP