LMP: Közeleg a második hullám? Azonnali tájékoztatást követel az LMP – LMP

0


Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tisztelje meg azzal az ország lakosságát, az iskolásokat, a szülőket és nagyszülőket, a dolgozókat és a munkáltatókat is, hogy előre elmondja, milyen stratégia mellett tervezi a koronavírus elleni védekezést.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a második hullám küszöbén állunk. Mint mondta: “az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, ki lehetett mutatni legalább a kontaktjaiknál a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapta meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus.”

a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfői közleménye szerint az intézet által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy ne egy mondvacsinált nemzeti konzultációra mutogossan, hanem tájékoztassa az ország lakosságát arról, hogy milyen lépéseket tervez, mikor és milyen megoldásokkal készül, amennyiben a tavaszihoz hasonló vírus helyzet alakul ki.Forrás: LMP