LMP: Az Alzheimer-kórban szenvedők méltóságát meg kell őrizni! – LMP

0


Az LMP álláspontja szerint a demencia, az Alzheimerrel élő családtagok gondozása nem csupán a család felelőssége. Az államnak többet kell költeni idősgondozásra, további férőhelyeket kell biztosítani, és meg kell fizetni a gondoskodói munkát, mind az otthonápolók, mind az intézményekben dolgozók számára, az egészségügyi és szociális ellátórendszert össze kell hangolni ezen cél érdekében.

Hazánkban 250-300 ezer ember érintett az Alzheimer-kór problémájával, többségük egyáltalán nem diagnosztizált, mivel a népesség körében még kevés ismerettel rendelkeznek a betegség korai tüneteiről, a felismerésről, a lehetséges megoldásokról. Pedig az időben felállított diagnózis támpontot tud adni a közös gondoskodásra, a jövő megtervezésére az érintettek és a családtagok körében. A diagnózis minél előbbi tisztázásában óriási szerepe van a családnak, az egészségügyi szakembereknek, és a szociális segítőknek, hogy a krízishelyzet megoldása, a betegség megfelelő kezelése, lassítása érdekében minél többet lehessen megtenni.

Az Alzheimer-kór és tágabban a demencia rendszerszintű állami kezelésére már most késő forrásokat átcsoportosítani, egy súlyos társadalmi válság közepén járunk a demencia ellátásban. Az otthonápolási díj emelése a minimálbér szintjére, az állami demencia specifikus férőhelyek drasztikus növelése és a szociális szektorban dolgozók béreinek rendezése nem várathat magára. Az Alzheimer-kórban szenvedők méltóságteljes gondozást érdemelnek, ehhez pedig az államra van szükségük.

 

Ungár Péterországgyűlési képviselő – LMP

 Forrás: LMP