LMP: Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok elnökei – LMP

0


Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés. A kormány- és korszakváltásra készülő hatellenzéki párt elnöke februári tanácskozásán hitet tett amellett, hogy a tárgyalóasztal helyett aválasztók kezébe adják a döntést: kik legyenek a Fidesz kihívói a választókerületekben, és ki legyenOrbán Viktor kihívója miniszterelnök-jelöltként 2022-ben. Eszerint immár végérvényesenkijelenthető: mind a 106 választókörzetben előválasztáson dől el, kiket tartanak a választókalkalmasnak a Fidesz legyőzésére és méltónak a magyarok további képviseletére.

Az előválasztás a demokrácia valódi ünnepe lesz, ezért azon nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek iselindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hatszervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. Aközös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétőlindul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyétkét fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Azelőválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek részeképviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Azelőválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos ElőválasztásiBizottságot.

Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. Aválasztók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is,megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartóMagyarországot.

Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitárabocsátják.

Budapest, 2021. február 28.

DKJobbikLMPMomentumMSZPPárbeszédForrás: LMP