Pápa Levente (Együtt-PM): Rossz üzletet csinálhatott a kormány az MKB-val

0

Az Együtt-PM Szövetség kikéri a kormánytól az MKB Bank megvásárlásával kapcsolatos teljes vállalatértékelési dokumentációt, hogy kiderüljön: ismét rossz üzletet csinált-e az állam, az adófizetők pénzéből?

Mai hírek szerint a kormány 55 millió eurót fizet az MKB Bank csaknem 100 százalékos tulajdonrészéért a bajor tartományi banknak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ez nagyon pozitív fejlemény, mert így nőhet a magyar bankrendszerben a magyar tulajdon aránya. A tárcavezető az MTI-nek úgy fogalmazott: reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erős, versenyképes pozícióját, és piaci értékesítésére is lehetőség lesz majd.

Az Együtt-PM Szövetség azt gyanítja, hogy a magyar kormány rossz üzletet kötött a magyar polgárok pénzéből. Erős a gyanúnk, hogy az MKB portfóliója telis-tele van rossz hitelekkel, behajthatatlan követelésekkel, melyeket adóforintokból kell majd konszolidálni, így a magyar családok fizetik majd meg a rossz döntés árát. Arról nem szólva, hogy a devizahiteles csomag is komoly terheket ró majd a költségvetésre.

Inkább Oroszországban és Kínában szokás az, hogy az állam működtet kereskedelmi bankokat. Ez persze annak fényében nem meglepő, hogy Orbán Viktor évek óta Vlagyimir Putyin kegyeit keresi.

Az Együtt-PM felszólítja a kormányt, hozzák nyilvánosságra az MKB Bank megvásárlásával kapcsolatos teljes vállalatértékelési dokumentációt, hogy kiderüljön: mi alapján sikerült megállapítani ezt az igen magasnak tűnő vételárat (tekintetbe véve a következő évek kötelezettségeit). Kérdezzük továbbá Varga Mihályt: a piaci értékesítés azt jelenti-e, hogy ezt a bankot is a fideszes oligarchák vásárolhatják majd meg olcsón? Azt jelenti, hogy újabb fideszes maffiabankot épít a kormány, ahogy a Takarékbank esetében tette?

 

Budapest, 2014. július 24.

 

Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja,

az Együtt-PM Szövetség gazdaságpolitikusa