MSZP: Szakképzési káosszal súlyosbítanák a tudásválságot

0

Az elmúlt években végignéztük a közoktatást államosító Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bukását. A nagy lendülettel elindított KLIK mára leszerepelt, képtelen volt normálisan átvenni az iskolákat, mára 50 milliárd forintos adósságot halmozott föl, elnöke megbukott. Odáig jutottunk, hogy ma van olyan iskola Magyarországon, ahová a szülők veszik az iskolapadot. Ugyanez történt a tankönyvekkel, az államosítást követően ma szinte működésképtelen a tankönyvellátás.Most a szakképzésben következne ugyanez. Mintegy 500 szakképző iskolát olvasztanának a Nemzetgazdasági Minisztériumban létrehozandó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalba.

Az 500 szakképzőt magába olvasztó intézmény pontosan ugyanolyan defektekkel rendelkezik majd, mint a KLIK, azzal súlyosbítva, hogy az alapműveltség esélyétől is elzárja majd az ide járó fiatalokat. Csökkenő esélyek, alig használható tudás, a kevésbé erős iskolai eredményekkel rendelkezők teljes hátrahagyása lesz az eredmény. A szakképzés ilyen gettósítása csak további leépüléshez vezethet, amiből nem látszik kitörés.

Ezért azt várjuk a kormánytól, hogy legalább saját hibájukból tanuljanak, ne kövessék el újra, amit a KLIK-kel és a tankönyvpiaccal bemutattak. Állítsák le a szakképzés továbbrombolásának előkészítését, e helyett álljanak elő modern, a XXI. századnak megfelelő szakképző intézményrendszer terveivel!

Kunhalmi Ágnes,
Kulturális bizottság alelnöke