A krokodilok nem ragadnak meg minden alkalmat, hogy emberre támadjanak

  0
  hirdetés

  A krokodilok nem mindig támadnak az emberre, még ha erre lehetőségük is van – állítják egy hároméves kutatás alapján ausztrál és amerikai tudósok.

      A Queenslandi Egyetem, az Ausztrália Állatkert, valamint a New England-i Egyetem (UNE) kutatói Queensland északi részén, a Wenlock- és Ducie-folyók torkolatában telepített víz alatti kamerák segítségével figyelték meg az úgynevezett bordás krokodilok (Crocodylus porosus) 130 kifejlett egyedének viselkedését három éven át – olvasható az ABC.net hírportálon.

      A Crocodylus porosus a legveszélyesebb és legnagyobb testméretű krokodilok közé tartozik. Átlagos hossza 3,5-5 méter, de egyes hímek a 6 métert is elérhetik, testsúlyuk pedig meghaladja az egy tonnát. Eredeti élőhelye a folyótorkolatok vidéke, többnyire a tengerpartok kevert jellegű, úgynevezett brakkvizében él. Kedveli azonban az édesvizet is, és meg tud élni a tengerben is.

      A fiatal krokodilok vízi rovarokkal, kis halakkal vagy kétéltűekkel táplálkoznak, a kifejlett egyedek azonban szinte mindenre rátámadnak, amit képesek megenni, nagyobb testméretű emlősöket is elejthetnek. Gyakran támadnak a territóriumukra merészkedő emberekre is. Mindezek fényében a kutatókat meglepte, hogy a szeptembertől december végéig tartó időszakban a az emberek közelsége ellenére a hüllők senkit sem támadtak meg.

  Crocodile_Crocodylus-porosus_amk2

  Hirdetés

      Hamish Campbell, az UNE kutatója szerint a krokodilok passzivitása nem azt jelenti, hogy elvesztették volna az emberek iránti érdeklődést, pusztán arról lehet szó, hogy az adott periódusban más prioritásaik voltak – a hímek párkereséssel voltak elfoglalva, míg a nőstényeket elsősorban alkalmas tojásrakó hely kiválasztása foglalkoztatta.

      Az amerikai zoológus a hároméves megfigyeléseket ismertetve kitért arra, hogy míg szeptembert megelőzően a krokodilok viszonylag keveset mozogtak, szeptember beköszöntével a hüllők aktivizálódtak, s akár napi 50 kilométert is megtettek a sekély vizekben, olyan helyeken, ahol sok volt a fürdőző.

      “Ez a hiperaktivitás egy-két hétig tartott, így némely egyed akár több száz kilométert is megtett” – emelte ki Hamish Campbell.

      A krokodilok, mint kiderült, kedvelik a dagályt. “Megfigyeléseink szerint
  a szeptembertől december végéig tartó időszakban Queensland északi partvidékének sekély vizei hemzsegnek a krokodiloktól, akik napnyugtakor érkeztek erre a területre, s egész éjjel ott is maradnak” – jegyezte meg az amerikai kutató.
  http://www.abc.net.au/news/2015-01-21/crocodiles-halt-human-attacks-when-breeding-queensland-research/6030934

  mti